Инфо

1. август 2013.1. авг 2013.
ОСВЕШТАН ХРАМ СВЕТИХ АРХАНЂЕЛА У МАНАСТИРУ РАДОВАШНИЦА

У ДУХУ НЕМАЊИЋА

После седам деценија обновљен храм светих Арханђела у манастиру Радовашница. Прослава у духу Немањића из чијег доба и потиче ова светиња. Ктитор храма Милица Абт замонашена у сестру Евгенију
У присуству многобројних верника, монаштва, свештенства и гостију из иностранства, из разних крајева Србије и Републике Српске, у недељу 28. јула, освештан је храм светих Арханђела у манастиру Радовашница. Светиња која је срушена у ратним недаћама 1941. године, чекала је седам деценија на обнову која је омогућена ангажовањем манастирског братства са архимандритом Николајем на челу али и ктитора сестре Милице Абт, сада монахиње Евгеније, која се одрекла свог наслеђа и посветила градњи светиње која је стасала на понос верујућем народу.
- Ево данас смо сведоци да је Бог био уз братство ово и да провиђење божје бди над овим манастиром. Црква која је постојала на овом месту страдала је у свим ратовима и уз све досадашње напоре нисмо могли да је обновимо али захваљујући сада нашој монахињи Евгенији успело се у томе. Црква, како сада изгледа, није никада изгледаала у таквој лепоти и грандиозности и види се да ктиторица није жалила ни средства ни жртве да је заврши. Ја сам благодаран Богу што је доделио нашој генерацији ову свечаност и што смо дочекали сви, и ја као владика, да учествујемо у освећењу ове наше најдраже светиње. Радујем се што манастир Радовашница из године у годину напредује и што ће још да се развија и окупља овде вернике и да то постане један леп духовни центар на домаку Шапца и да ће једног дана постати једно од најлепших излетишта наших грађана- истакао је епископ шабачки Лаврентије.
Манастир Радовашница и до сада је окупљао многобројне вернике и путнике намернике. Удаљен само двадесетак километара од Шапца представља праву оазу нетакнуте природе у којој његове светиње још од доба Немањића чувају изворе духовности. Од 1988. године, када је у манастир дошао монах Николај Малишић, данас архимандрит и игуман, светиња је у зависности од могућности добијала нова обележја. Обновљена је црква посвећена Богородичном покрову, звоник, изграђен је нови конак и помоћни објекти, уређена економија, спроведени вода, и струја, па и подигнута воденица која на радовашчанској реци архаично подсећа на прохујала времена.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa