Инфо

22. август 2013.22. авг 2013.
СТОЧАРСТВО

НА ПОЗИТИВНОЈ НУЛИ

Последњих десетак година, услед смањења приноса биљних култура, суше и града, али и ниских цена крајњег производа ““ млека и меса, сточни фонд смањен за тридесет одсто. Санација штете најспорија у говедарској производњи
Смањење приноса биљних култура које се користе за припрему сточне хране (кабастог дела ““ силажа целе биљке кукуруза, сено, сенажа и концентровани део) утицао је на њену несташицу и поскупљење на тржишту. Суша, током последње три године, довела је до смањења приноса кукуруза који је највећим делом одлазио у силажу. С друге стране, није дошло до повећања цена крајних пороизвода ““ млека и меса.
- Пољопривредни произвођачи у недостатку сточне хране примењују рестриктивну исхрану, која утиче на здравствено стање животиња, смањену производњу, квалитет и цену финалног производа. У таквим ситуацијама пољопривредници су принуђени да смањују количину стоке на свом газдинству. Уколико немају тржиште за приплодна грла она завршавају у кланици ““ рекла је Марина Гачић, виши стручни сарадник за сточарство шабачке Пољопривредне саветодавне стручне службе.
Један од оних који се већ тридесет година баве товом телади је и Павле Којић из Очага, општина Богатић. Град, поред суше, овог лета десетковао је засаде кукуруза тако да је све отишло у силажу.
- Годишње хранимо девет до десет јунади. Са храном смо скроз лоши на шта је утицао лош принос кукуруза као и претходне године. Доста смо силаже урадили. Мала је зарада али морамо да радимо нешто. Теле кошта од петсто до петсто педесет евра, а бик око хиљаду и сто. У зависности од употребе концентроване или кабасте хране потребно је од триста педесет до четристо евра по бику како би се ухранио. Рачуница је на нули али нешто морамо да радимо. Бавимо се узгојем и свиња, оваца, свега по мало, али опет некако се преживљава. Једно друго крпи ““ додао је Павле Којић.
Штета узрокована смањењем сточног фонда најспорије се санира у говедарској производњи јер је репродуктивни циклус најдужи. Произвођачима млека потребно је две године улагања како би од телета одгајили производно грло од кога добијају два веома важна производа ““ теле, које остављају за приплод или тов, и млеко.
Према подацима Пољопривредне саветодавне стручне службе из 2010. године град Шабац обухвата педесет две катастарске општине на којима се налази 58.868 хетара обрадиве површине. Од тога је 54.128 ораница и 3.494 хетара воћњака. Најзаступљенија култура у сетвеној структури је кукуруз са 24.163 хектара, пшеница 7.129 хектара, луцерка 4.535 хектара... Ако се упореде наведени подаци са овом годином нема битнијих промена.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa