Инфо

24. октобар 2013.24. окт 2013.
НЕКА ДРУГА ИТАЛИЈА - СИЦИЛИЈА 10

САПУТНИЦИ

За Таормину кажу да је једно од најромантичнијих места. Лежи на падини брда Таурус око 300 метара над површином мора. На заравњеном врху је и већ поменути грчки театар из 3-ћег века пре н.е. Таормину називају “Острво у небу“ ““ екслузивно је одмаралиште светског “џет-сета“. (обичан туриста ће је видети ако обилази Етну!)
На сваком кораку се осећа дискретан шарм узаних уличица, пролаза који гледају на море, старих цркви од камена и љупких цветних тераса. Таормина је познато стециште уметника, научника, а изнад свега ““ богатог света. За њих су грађене виле на литици, базени са терасом на крову, луксузни апартмани, приватне и јавне жичаре које их одводе на песковите и бескрајно дуге плаже. За просечног туристу Тормина је бескрајо леп лавиринт који се данима може истраживати. Таормина не почиње иза каменог аркуса од огромне терасе надвијене над Медитераном и древним тргом “Девети април“ - нити главном улицом Умберто која води до другог, исто тако древног трга Дуом Таормина иде доле и горе, лево и десно, косо кроз капије и узане пролазе, степеницама уз стене и камење. Таормина се спаја са облацима, а одатле вијугавим путем пење се још даље - до Кастелмола ““ сеоцета на врху врхова - 550 метара изнад мора.
Обишли смо и њега попели се на највишу тачку ““ тврђаву-ресторан са стакленим окнима унаоколо ““ и доживели незабораван погле䓦 Преко задимљених кратера злослутне Етне, залива Јонског мора, па до бескраја у чијој магличастој ивици нестаје плодна долина зелене Катаније“¦

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa