Инфо

15. јануар 2015.15. јан 2015.
УСКОРО У ШТАМПИ

СРПСКА ВОЈСКА,ОРУЖЈЕ НАШИХ ПОБЕДА

Књига која ће вас учинити поносним оним што сте
Ових дана из штампе би требало да изађе књига Бранислава В. Станковића, заљубљеника у историју и дугогодишњег сарадника компаније “Новости“ и “Политикиног забавника“ посвећена српском пешадијском наоружању у Првом светском рату “Српска војска, оружје наших победа“. Са пешадијским наоружањем аутор нас упознаје кроз обиље података прикупљених током три деценије истраживачког рада визуелно поткрепљених бројним фотографијама. Амбициозна студија оружја обогаћена је историјским додатком у којем је ток најзначајнијих битака Првог рата приказан кроз “филмски“ наративни приступ који просечно маштовитог читаоца пластично транспортује век у назад на локацију Цера, Мачковог камена, Кајмакчалана.
- Први део књиге посвећен је истинским заљубљеницима у оружје. Трудио сам се да будућим читаоцима пренесем сво знање стечено у протеклих тридесет година. Реч је о обимном делу, које изучавање помало занемарене области подиже на један виши ниво. Акценат је стављен на пешадијско наоружање, док се као логичан наставак за тему следеће књиге намеће артиљеријско оружје - истиче аутор Бранислав Станковић, и напомиње да је за ову књигу велико интересовање и ван граница Србије.
- У току свог истраживачког рада велику помоћ сам имао од заљубљеника у оружје из иностранства. Пријатељи из Америке, Русије, Канаде су помно пратили моје истраживање и често помагали својим сугестијама или фотографијама. С тога не изненађује чињеница да и у овим земљама влада велико интересовање да ова књига коначно угледа светлост дана и нађе се у продаји, објашњава Станковић.
Велики број илустрација ову књигу препоручује не само уском кругу стручњака већ и широј читалачкој публици. Но, за њих посебну вредност представља други део публикације посвећен најзначајнијим моментима српске историје.
- Нисам историчар нити претендујем то да будем. Пре неколико година за “Калибар“ сам урадио серију текстова где сам изнео своје виђење тока Првог светског рата засновано на сведочењима учесника. Колико год да је сећање променљива категорија, мислим да не постоји хроничар који би пластичније описао сам ток битке од човека који је на бојном пољу и сам стајао. Сваки тренутак проживео. Ти српски “супер хероји“ су пре више од три деценије постали моја животна пасија, и ова књига је великим делом посвећена њима. Србима који су живели пре Првог светског рата, оличењима моралности и свих узвишених људских особина, али и млађим нараштајима који се интересују за ову тему, и за које се надам да ће их ова књига учинити поносним на оно што су- истиче Станковић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa