Инфо

15. јануар 2015.15. јан 2015.
ЗИМСКО ТРЕТИРАЊЕ ВОЋА

ПРОТИВ ИНФЕКЦИЈА И ШТЕТОЧИНА

Правилно орезано воће у току јесењих припрема воћњака за зиму основни је предуслов за делотворно сузбијање болести и штеточина. Како би препарат за сузбијање могао да делује потребно је да воћке имају правилно распоређене гране. Резидбом уклањамо и многе презимљујуће стадијуме болести и штеточине. Код самог прскања мора се држати упутстава како би препарат био добро припремљен.
- Зимско третирање се не сме изводити у време ниских температура јер тада лако долази до пропадања пупољака. Температура мора бити изнад седам степени целзијуса неколико узастопнох дана. Не смемо прскати ни за време ветра јер тада само трошимо препарате. Воћка мора бити скроз „окупана“ раствором, како стабло, тако и свака грана, гранчица и пупољци. Зимско третирање се врши док су пупољци још затворени, тј. док не крене инфекција. Најкасније до половине марта ““ истиче дипл. инж. заштите биља Нада Баћановић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Сва прскања се врше према климатским приликама зависно од године и краја у коме се воћњаци налазе. Избор препарата на тржишту је велики. Препоручује се употреба „Црвеног“ или „Плавог уља“ готове формулације препарата, бакарни препарат - „Бакарни оксихлорид“ или „Цупрозин 35ЊП“ + „Галмин“ ““ минерално уље у концентрацијама које се налазе на упутству препарата.
- Код брескве је мало другачија ситуација. Зимско третирање је важно обавити пре појаве црне тачке на пупољцима јер је тај моменат веома значајан за сузбијање „тапхрине деформанс“, проузроковача коврџавости листа брескве. Тада реаговати са препаратима као што су „Цирам“, „Делан“ и други ““ додаје Баћановићева.
Зимско прскање воћа је најзначајније прскање јер се са њим значајно редукује инфекциони потецијал патогена и смањује напад штеточина за наступајућу вегетацију.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa