Инфо

15. јануар 2015.15. јан 2015.
„ЖЕЛЕЗАРА СМЕДЕРЕВО“ ДОБИЛА СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРА

ШАНСА И ЗА „БЕЛЕ ЛИМОВЕ“

За куповину 80 одсто капитала „Железаре Смедерево“ једину валидну понуду дао је амерички “Есмарк“, од кога се очекује да значајно унапреди производњу у српској фабрици челика
Америчка компанија „Есмарк“ за преузимање Железаре Смедерево нуди инвестицију од 400 милиона долара и сигурна радна места у наредних пет година. План Американаца је да до краја 2015. године уложе 28 милиона долара у покретање пећи која не ради, уз обавезу да до краја 2016. године функционишу обе високе пећи. До тада ће уложити 250 милиона долара у капитал за рад, а осталих 130 милиона инвестираће у наредне четири године. Железара тренутно ради са 30 одсто капацитета и обртом од 340 милиона евра годишње. С пуном производњом обрт би био 1,5 милијарди евра. Велика очекивања од новог стратешког партнера имају и радници „Белих лимова“ у Шапцу.
- Прошле године извезли смо 50 хиљада тона белог лима. Очекујемо да у наредном периоду, после преузимања фабрике, имамо још више посла. Главна тржишта су нам Ервопска унија, Блиски исток и Турска, а како смо до сада радили са 30 одсто капацитета, надамо се још бољим резултатима у наредном периоду. Више од 350 радника је спремно да ради, знања и искуства нам не недостаје, поручили су из „Белих лимова“.
Дуговања Железаре су око 370 милиона евра а држава месечно ту компанију дотира са око 10 милиона евра. На основу уговора, Србија ће морати да отпише дугове Железаре државним повериоцима, закључно са 31. децембром 2013. године.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa