Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
ФАДН ПРОЈЕКАТ У СРБИЈИ

ЛАКШЕ ДО СУБВЕНЦИЈА

Од октобра 2011. године у Републици Србији спроводи се пројекат „Успостављање система рачуводствених података на пољопривредним газдинствима у Републици Србији“ који финансира Европска унија. Стручњаци пројекта заједно са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, у оквиру кога се налази и Сектор за пољопривредну политику у чијем је саставу Одсек за аналитику и статистику, и тридесет три Пољопривредне саветодавне и стручне службе, спроводе већ установљене фазе пројекта у циљу успостављања ФАДН система у складу са стандардима Европске уније и националним законодавством.
- Реч је о систему пољопривредног књиговодства који је у земљама Европске уније установљен још од 1965. године. Главни циљ пројекта ја да пружи унапређене податке о економији, финансијама и успешности на пољопривредним газдинствима у нашој земљи и у пољопривредном сектору. На основу тога планирају се субвенције које свакој земљи служе за унапређење и подстицање пољопривредне производње од малих па до највећих газдинстава ““ каже дипл. инж. сточарства Зоран Козлина задужен са својим колегама дипл. инж. Марином Гачић, Милорадом Јоцковићем и Дарком Симићем за реализацију овог пројекта на територији коју покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац.
Реализовање пројекта почело је на сто изабраних газдинстава. Тај број, закључно са прошлом годином, повећао се на петсто.
- У 2015. број би требао да буде већ хиљаду газинстава. Сад се већ приближавамо неком оптималном броју који би требао да покрије Републику Србију у смислу да буду покривени сви видови пољопривредне производње и економски нивои те производње од малих до великих газдинстава. Рачуна се да ће бити довољно негде између 1.500 и 2.000 газдинстава да се покрије Република Србија са тим системом да би ти подаци који се добију били довољно добри да би се на основу њих могла планирати пољопривредна политика, односно да се добро плнирају субвенције како би оне на најбољи могући начин утицале на развој наше пољопривредне производње ““ истиче Козлина.
Пољопривредни произвођачи који су заинтересовани да се прикључе овом систему требали би да знају да је ФАДН систем апсолутно добровољан. Подаци који се добију прикупљањем, а служе само за економске анализе, не могу се злоупотребити и искористити у пореске сврхе. Свака злоупотреба подлеже кривичном гоњењу. У ФАДН систему индентитет власника пољопривредног газдинства налази се под шифром коју зна само он и његов саветодавац.
- Ми смо отприлике већ изабрали потребан број газдинстава. Код бирања газдинстава довољно је да се заинтересовани јаве мени или мојим колегама у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац. Ми ћемо њихове податке и жељу да се у систем укључе записати. Било је људи који су се јавили у неком периоду када ми нисмо тражили нова газдинства. Ми смо те податке сачували и сад кад су нам тражили да повећамо број газдинстава ми смо те податке искористили. Они су се радо одазвали и ми смо их укључили у систем ФАДН. Кад су људи лично заинтересовани да буду део система то је и нама умногоме рад олакшан јер цео систем је осмишљен на начин да ми људе обучимо да они сами своје податке прикупљају у обрасце које ми обезбедимо. Онима који користе рачунаре шаљемо електронске формуларе. Они то попуњавају, а ми само помажемо у смислу да повремено, једанпут месечно, проверимо да ли су они те податке довољно веродостојно унели у то и да одговарају истини. На крају сваке године ми радимо анализу тих података. Ово је одличан пример кад ми имамо праве податке и кад онда на основу тих података можемо да дамо неки савет у којем ћемо у неком наредном периоду проверити колико има ефекта на конкретном газдинству, колико је та производња постала боља.
Осмишљен да помогне пољопривредној производњи ФАДН систем већ сад се показао делотворним. У последње време по Козлиновим речима субвенције нису усмерене само на конкретно повећање продуктивности, тј. економске добити, већ и на рурални развој. Поред конкретних пројекат обухвата и допунске пољопривредне послове, од производње сира до сеоског туризма.
- Искористио бих прилику да овим путем позовем пре свега младе пољопривредне произвођаче, пошто је наше искуство показало да су они више заинтересовани за овакву врсту сарадње са нама, да уколико желе могу да се јаве Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац. Ми ћемо узети њихове податке па ћемо евентуално у неком будућем периоду можда и са њима остварити сарадњу.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa