Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА КОРАК

САНКАЛИШТЕ ЗА РАДОСТ ВИШЕ

Шабац је град који је смештен у равници. И поред непосредна близина планине Цер, наша деца немају адекватно место за бављењем зимским спортовима, пошто на Церу нема ни смештајних капацитета, ни уређених терена, стаза и опреме. Посебан проблем је, што због актуелне економске кризе и недостатка посла, већина наших суграђана није у могућности ни да деци купи санке и скафандер, а да не говоримо о вишедневном одласку на планину. И како немамо услова за бављење скијањем, сноубордингом и сличним зимским спортовима, као једине зимске активности нам остају санкање и грудвање. Због свега горе наведеног, ми као родитељи и грађани окупљени у Грађанској Иницијативи „КОРАК“, осећамо потребу да код градских власти покренемо иницијативу, која би за резултат имала прилагођавање јединог брда у окружењу града у уређено санкалиште током зимског периода. Реч је, наравно, о делу летњиковачког брда.
Сматрамо да би требало да постоји разумевање за ову иницијативу, нарочито зато што немамо добру алтернативу. Већина грађана Шапца, изузев суграђана са „Тркалишта“, чија се деца санкају низ склониште на ком је спуст дуг сигурно „целих“ 6 метара, воде децу на вештачко брдо које је конструктивно део насипа на искључењу са новог моста. Деци је ту наравно сјајно, али деца ко деца, не размишљају о аутомобилима који пролазе на пола метра од њих - иза некомплетне заштитне ограде, са чије се обе стране налази утабан снег, на коме се једнако клизају и санке и аутомобили.
Наравно, све ово се дешава када има снега, што је последњих година све ређи случај. Како не можемо да утичемо на глобално загревање, на локалном нивоу можемо да делујемо и да нешто сами променимо. Због тога ће „КОРАК“ код градских власти покренути иницијативу, да се на делу летњиковачког брда уреди стаза за санкање. За потребе овог санкалишта је потребно урадити следеће: извршити делимично грађевинско прилагођавање терена - кроз продужавање и повећање нагиба дела стазе и вађење заосталих пањева, поставити део заштитне ограде на крају стазе, поставити адекватан број расветних тела (рефлектора или слично) како би се продужило време експлоатације санкалишта у току дана (у зимским условима мрак пада већ у 17 часова, а санкалиште би могло да се користи све до 20 часова), извршити набавка машине за прављење вештачког снега и поставити мини жичару (вучну сајлу).
Предложена локација има сав неопходан потенцијал потребан за реализације једног оваквог спортског објекта: планирано земљиште је у својини града; падина се налази на северној страни летњиковачког брда, делимично је са две стране обрасла боровом шумом, тако да би снег на стази био заштићен од сунца и теже би се топио; сам терен је дуг око 220 м, што је довољно за формирање низбрдице и зауставног дела стазе; све потребне инфраструктурне инсталације се већ налазе у непосредној близини стазе: на врху стазе већ постоји изграђен велики паркинг, сама стаза би била довољно широка да прими велики број корисника; довољно је удаљена од околних стамбених објеката како се не би реметио живот грађана у окружењу стазе, а ван зимског периода не би утицала на режим коришћења трим стазе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa