Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА 31. ЈАНУАР 2015.

СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА

У циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема изазваних пушењем и изложености дуванском диму, у Србији се традиционално 31. јануара обележава Национални дан без дуванског дима. Ове године, овај значајан датум из календара здравља се обележава под слоганом „СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА“.
Активности спроведене током обележавања Националног дана без дуванског дима 2015. године треба да укажу стручној и широј јавности на потребу доследне примене Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму и његовог унапређења како би се увела потпуна забрана пушења без изузетака укључујући и све угоститељске објекте. У оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима потребно је скренути пажњу јавности на употребу електронских цигарета које представљају нов изазов у контроли дувана.
Ниједна научна студија није утврдила негативан економски утицај закона који забрањују пушење на јавним и радним местима.
Изложеност дуванском диму у загађеном радном и јавном простору и код непушача може да изазове многе малигне болести, болести срца или болести плућа, Ефикасна заштита од изложености дуванском диму захтева потпуну елиминацију дуванског дима, јер само окружење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима.
Електронске цигарете
Често се, од стране произвођача и продаваца, као помоћ при одвикавању од пушења или здравија алтернатива пушењу рекламирају електронске цигарете и слични уређаји за ослобађање никотина.
Међутим, не постоје довољно добри докази који би потврдили да ли су електронске цигарете добро средство за одвикавање од пушења. Светска здравствена организација препоручује да пушаче треба охрабрити да престану да пуше уз помоћ тестираних метода.
Никотин, без обзира на начин уношења у организам, изазива зависност и штетно утиче на развој мозга.
Посебно је важно заштитити младе особе од употребе електронске цигарете јер електронске цигарете које садрже никотин такође могу изазвати зависност. У Србији је скоро 60% ученика 13““15 година старости чуло или видело рекламе или промоције електронске цигарете на телевизији, радију, интернету или у апотеци у претходних 30 дана.
Услед јаког маркетиншког притиска, сваки десети становник Србије старости 18-64 године је већ пробао електронску цигарету.
Мањи број штетних материја у електронској цигарети ни у ком случају не треба да буде оправдање за њихово коришћење посебно због чињенице да су последице дугорочног коришћења електронских цигарета још увек непознате и стога се не може ни у ком случају тврдити да су безбедне.
Заступљеност пушења и изложеност дуванском диму у Србији
Подаци из Европског школског истраживања о употреби алкохола и дрога (ЕСПАД) из 2011. године показују да 20% ученика старости 16 година пуши, а да је 41% пробало цигарете.
Подаци из Истраживања здравља становништва Србије из 2013. године показују да 34,7% одраслог становништва пуши свакодневно или повремено, односно, 37,9% мушкараца и 31,6% жена. Више од половине одраслог становништва Србије (54,4%) било је изложено дуванском диму у затвореном простору.
Подаци из Глобалног истраживања о употреби дувана код младих старости 13-15 година у Србији 2013. године показују да бар један од 10 ученика сада пуши цигарете (13%), девојчице (13,3%) нешто чешће него дечаци (12,7%). Резултати овог истраживања указују и на високу изложеност младих дуванском диму јер је 63,4% ученика изложено дуванском диму у својој кући, а 61% у затвореним јавним просторима.
Будућност је у здравом окружењу
И циљу смањења штетних ефеката употребе дувана Светска здравствена организација је 2008. године усвојила пакет од шест ефикасних мера контроле дувана које сигурно доводе до смањења употребе дувана. Мере поред праћења употребе дувана укључују и заштиту становништва од изложености дуванском диму забрану рекламирања и промоције дуванских производа и спонзорства дуванске индустрије, стална упозорења о штетности употребе дувана (као што су сликовна упозорења на паклицама цигарета), помоћ при одвикавању од пушења и повећање пореза на дуван и дуванске производе.
Значајан корак у превенцији и смањењу употребе дувана представља Оквирна конвенција о контроли дувана Светске здравствене организације, први јавно здравствени уговор који је ступио на снагу 27. фебруара 2005. године, те се ове године обележава десетогодишњица његове примене. До данас је Оквирну конвенцију је ратификовало 180 држава света, а у Србији је ступила на снагу 9. маја 2006. године.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa