Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
ПРЕМИЈЕРОМ ПРЕДСТАВЕ „КАИНОВ ОЖИЉАК“ ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ПРОСЛАВИЋЕ 175 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ПРВИ ПУТ НА СЦЕНИ „ЉУБИША ЈОВАНОВИЋ“

На свечаности у недељу, првог фебруара, од 20 часова обележиће се и седам деценија континуираног рада, али и седамдесет година победе над фашизмом
Од 1840. године, кад је пред Божић проф. Дамјан Маринковић припремио „Светислава и Милеву“ Јована Стерије Поповића, заживела је позоришна уметност у Шапцу. Представа је играна само два пута, а тек 1906. основано је Шабачко позориште које је свој назив наредних година мењало више пута. Непосредно после ослобођења формирано је Народно позориште које је прву представу извело 14. децембра 1944. године. Од 1933. године па све до данас позориште ради у Занатском дому годишње припремајући од пет до осам премијера, приказујући око двеста представа и то у пет играјућих дана у току седмице са чиме ниједно позориште у унутрашњости не може да се похвали.
Својих сто седамдесет пет година постојања, али и седам деценија континуираног рада и седамдесет година од победе фашизма обележиће премијером представе „Каинов ожиљак“ у режији Југа Радивојевића у недељу. Рађена према истоименом роману Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића на метафоричан начин доноси причу о „непостојаности добра и тврдокорности зла“ с једне стране, а са друге „проклетство које носи сваки човек и све што је човек створио“.
Љубитељи позоришне уметности имаће прилику да виде Иву Андрића који у годинама дипломатске службе у Берлину, уочи надолазећег зла оличеног у фашизму, покушава да уразуми неразумне. Хуманиста и писац у борби са немани која надолази показаће нам шта значи „бити човек“. Лик великог дипломате и књижевника додељен је Владимиру Милојевићу, док ће се у улогама Адолфа Хитлера, Хермана Геринга и Рајнхарда Хајдриха наћи глумице Соња Милојевић, Деана Костић и Анета Томашевић. Поступак сажимања апострофираних историјских ликова у роману, одабирања ситуација, који је, како је истакао сам драматург Спасоје Ж. Миловановић, олакшан јер роман у узбудљиво испричаној причи обилује готовим позоришним матрицама. А те матрице, као сценски фрагменти и тематске целине, додатно су усложњене проблемом травестије од оне најочигледније у додели мушких ликова глумицама до тога да „сваки лик ствара другачију слику о себи у јавном простору“.
ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА
У 20 часова отварање изложбе „Шабачки сликари“ у галерији „Владислав Лалицки“ Шабачког позоришта. Званично давање имена Великој сцени Сцена „Љубиша Јовановић“ у 20.30 часова. У 21 час премијера представе „Каинов ожиљак“
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa