Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
Милица ПрелиЋ, доктор сликарства из БелотиЋа

Воском слика Живот

Универзалне теме у савременој уметности. Интересовање за религију и симболичко значење воска. Важна истрајност, љубав и избор материјала. Више стручних усавршавања, самосталних, групних изложби и перформанса, уз подршку Министарства културе, Општине Богатић. Узвратила мноштвом награда
Милица Прелић, млада сликарка из Белотића свет је први пут угледала 1984. године када је рођена у шабачкој болници. Знање у основном школовању стекла је у родном селу и суседном Богатићу. Школу за уметничке заната завршила је у Шапцу на смеру конзерватор културних добара. Дипломирала је 2009. године на Факултету ликовних уметности у Београд, одсек сликарство, са највишом оценом. Прве две године студија била је у класи професора Радомира Кнежевића, а потом наредне три, укључујући и мастер студије код професора Јована Сивачког. Прошле године завршила је докторске уметничке истраживачке студије са темом „Значај избора материјала при реализацији уметничког дела - восак као основни материјал“.
- Битан је сталан рад. Цртам, вајам, сликам. Опредељење за пчелињи восак као основни материјал слике потиче од мог великог интересовања за религију. Кроз нову технологију то је враћање на старе вредности, каже уметница која се труди да максимално користи нове могућнсти у савременој уметности, градећи слику упорно, стрпљиво, са доста пажње и љубави.
Стручна усавршавања нису изостала. Памти тромесечни боравак у Паризу и Дизелдорфу, за време студија. Доста знања стекла је и у окриву образовног програма Писање пројекта у Израелу, а по значају издваја и краткорочне експерименталне уметничке студије у Фиренци. Имала је више самосталних, групних изложби и перформанса.
Као изузетан студент у класи, користила је више стипендија од којих се издвајају републичке и Општине Богатић за студенте основних студија, као и средства Министарства културе за реализацију перформанса у Галерији дома омладине у Београду и галерији Културног центра Шабац.
Од бројних награда издваја: награду за најбољу слику Бијенала уметности у Смедереву, награду на 54. Октобарском салону у Шапцу, откупну награду и награду за слику „Љубица Цуца Сокић“, Факултета ликовних уметности у Београду.
Љ.Ђ.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa