Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
КОНАЦИ И КОНАЧИШТА

СЛУЧАЈНА НАМЕНСКА СРПСКА АРХИТЕКТУРА

Драган Бартула је протеклих тридесет година присутан на ликовној сцени Шапца. У галерији Културног центра, недавно је изложио је “Конаке и коначишта“, своју четврту самосталну поставку у Шапцу.
- Живим у Лозници, а Шабац доживљавам као свој сликарски град. Упознао сам неке људе овде који су ме прихватили, препознали као сликара и са којима сам велики пријатељ. Шабац има озбиљну ликовну сцену, за разлику од Лознице, каже аутор.
Ова изложба је, на известан начин, продужетак циклуса “Наслеђе“ и продубљивање тематике којом се уметник бави последњих десетак година.
- Када сам путовао по југу Србије, Македонији и Бугарској, обилазио сам манастире и старе објекте. Направио сам циклус “Наслеђе“, који је излаган у Италији, Швајцарској и Немачкој, а за који сам добио награду за сликарство на Миами Ривер Арт Фаир. На овој поставци, спојио сам “Наслеђе“ и апликације оригиналних докумената од 1905. до 1941. године. Мале историјске фрагменте сам уклопио у “своје“ зидове и архитектуру, додаје сликар.
Конаци и коначишта су, према Бартулиним речима “случајна наменска српска архитектура“. У средњем веку, цркве су пропорционално пројектоване, а конаке су правили игумани по свом нахођењу. Иако је нескладу, архитектура делује као целина, “занимљиво и потпуно фасцинантно“.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa