Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
ГОРЊА ВРАЊСКА ПОНОВО ПОД ВОДОМ

БУРА ПОСЛЕ ПОПЛАВЕ

Горњу Врањску за викенд је погодила друга поплава овог месеца, јача од претходне. После вишечасовне кише река Думача, потоци и канали почели су да се изливају у суботу одмах после подне. Убрзо су стигли и чамци Одељења за ванредне ситуације. Иако је у поподневним часовима прва информација била да је вода у опадању, она је, напротив, почела нагло да надолази.
Мештани, чије су куће уз воду, још под утиском прошлогодишњег искуства, почели са евакуацијом стоке на сигурно. Тек расејаном поврћу испод пластеника није било спаса.
Без уплитања у полемику која је настала следећег дана и пресуђивања ко је и када покушао да узме политичке поене на муци ових људи, покушаћемо да вам пренесемо оно што се, према сведочењу мештана дешавало у суботу.
-Око пола десет сам обавештен да се излива канал на центру у селу. Одмах сам о томе обавестио ватрогасно ““ спасилачку јединицу, а затим и Комуналну полицију. До пола три готово цело ромско насеље је било под водом. Убрзо су стигли људи из Градске управе, који су рекли да очекују повлачење воде. Међутим, одмах након њиховог одласка она је почела нагло да надолази и прешла је преко асфалта. Тада су дошли и људи из Одељења за ванредне ситуације и са њима сам обишао ток реке Думаче и поток Змајевац који се такође на два места изливао. Отишли смо и у Малу Врањску, код Млекаре Миловановић, где су констатовали да негде у току Думаче постоји зачепљење због ког вода не може да отиче. Након још једног обиласка критичних тачака, са члановима Штаба и Одељења за ванредне ситуације, поново је речено да се очекује повлачење воде јер су горњи токови опадали. Они су затим отишли у Малу Врањску где је настао неки проблем, док су двојица ватрогасаца остала да дежурају. Упркос очекивањима, вода је настављала све више да расте, прича председник МЗ Горња Врањска Владимир Стојићевић.
Њега су тада звали становници ромског насеља који су тражили да буду евакуисани. Они су то тражили и од ватрогасаца те је тако и учињено. Сеоски Дом културе поново је био уточиште за 25 мештана. Комунална полиција је тражила списак евакуисаних. Њима је градски Штаб за ванредне ситуације нешто касније доставио душеке, ћебад, храну и воду.
-Градоначелник Небојша Зеленовић је стигао око осам часова. Било је бурнијих реакција од стране неких мештана, али се ситуација смирила пошто је рекао да ће покушати да реши проблем у наредним данима. Ватрогасци су остали да дежурају целу ноћ, као и Комунална полиција испред Дома у ком су били евакуисани људи. Вода је коначно почела да се повлачи негде око пола 11. Наредног јутра, терен су обишли и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић са екипом из Београда, објашњава Стојићевић.
Мештани наводе да су ватрогасци прво пут обишли терен већ око подне у суботу, а да су увече у селу, поред великог броја службених лица, били присутни и поједини чланови СНС, као и неко од новинара. Њих свакако не интересује ко је издавао наредбе, да ли је за то био овлашћен или не. Битно им је само да се трајно нађе решење за дугогодишње проблеме и да више не стрепе од сваке кише. Пред закључење овог броја Думача је поново почела да расте.
М.Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa