Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА “СЕЛУ У ПОХОДЕ“

ПРЕВЕНЦИЈА НАЈБОЉА МЕРА

Поводом 7. априла, Светског дана здравља, Црвени крст Шабац, заједно за Домом здравља, Општом болницом и Заводом за јавно здравље, организовао је традиционалну акцију „Селу у походе“
Овогодишњи домаћин акције посвећене унапређењу здравља био је Мрђеновац. Житељи овог места су у уторак могли да обаве бесплатан лекарски преглед, посете специјалисту гинекологије, док су најмлађе становнике места прегледали педијатри и стоматолози. Право на преглед имали су сви, без обзира на то да ли имају оверену здравствену кљижицу или не.
- Одзив мештана био је веома добар. У Мрђеновцу живе махом старији људи, којима подршка здравствених радника значи доста. Ове године унели смо неке новине у акцију „Селу у походе“. Специјалиста токсиколог, др Андрија Антонић из Дома здравља одржао је предавање мештанима о штетним последицама које употреба пестицида може да остави по здравље људи. Осим тога, управо ову акцију смо искористили да почнемо са кампањом позивања свих грађана старијих од 50 година на скрининг карцинома дебелог црева. Ова болест је тихи убица, оставља велике последице по здравље људи, а неретко доводи и до смртних случајева. Због тога је веома важно обавити скрининг на време, и спречити евентуални развој болести, навео је директор шабачког Дома здравља прим. др Мирослав Поповић.
Град Шабац и ове године је подржао акцију „Селу у походе“. Циљеви акције, већа доступност здравствене неге и указивање на значај превенције су испуњени.
- Светски дан здравља показао је да сви запослени у здравственом систему добро раде свој посао, односно да делују превентивно. Град снажно подржава такав приступ. Знамо колико акције попут „Села у походе“ значе грађанима, посебно онима који немају оверене здравствене књижице. Све похвале иду и на рачун запослених у Дому здравља, који у 30 амбуланти дневно обаве више од 3.000 различитих медицинских услуга, истакао је заменик градоначелника Шапца Немања Пајић.
Медицински радници су у разговорима са мештанима Мрђеновца истицали значај здравих животних навика и редовних контрола, како би се предупредиле евентуалне последице по здравље.
- Има доста неосигураних особа, а поједини ретко посећују изабране лекаре. Ово је била идеална прилика да им укажемо на значај превентивних прегледа, што је и највећи значај ове акције, рекла је др Катарина Косовац из шабачког Дома здравља.
Представници Црвеног крста Шабац, организатори акције, надају се да ће до краја године учествовати у реализацији још неколико сличних акција.
- Овакви догађаји не треба да се организују само 7. априла, на Светски дан здравља, већ и чешће. Надамо се да ће до краја године бити још две-три овакве акције, најбоље у периоду године када људи са сеоског подручја заврше са пољопривредним радовима, како би одзив био што већи, односно како би што више грађана било у могућности да провери здравствено стање, рекао је координатор Црвеног крста Шабац Зоран Радукић.
Школу у Мрђеновцу похађа свега 13 ђака. Ипак, радује податак да су деца из овог села здрава, и да воде рачуна о здрављу зуба.
- Већина деце има веома здраве зубе, што је за сваку похвалу. Њихово опште здравствено стање је веома добро, рекла је специјалиста стоматологије Јокић Дајана.

Најближа амбуланта се налази у Ориду, иако је Мрђеновац највеће село Оридског басена. Овакве акције су веома добре, јер наши мештани могу да обаве лекарске прегледе који су им понекад веома потребни, навео је потпредседник Савета месне заједнице Мрђеновац Милић Гранић.

М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa