Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
ЗОРАН БОРТИЋ, ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА И ЛИДЕР ШАБАЧКИХ

СОЦИЈАЛИСТА О ПРВОЈ ГОДИНИ УЧЕШЋА У ЛОКАЛНОЈ ВЛАСТИ НЕМА ПОДЕЛЕ НА „НАШЕ“ И „ЊИХОВЕ“

- Унели смо неопходну стабилност у рад локалне Скупштине и својим искуством допринели да се један део проблема успешно реши. Захвалан сам коалиционим партнерима што су усвојили неке од мојих идеја и рад Скупштине учинили још ефикаснијим. Надам се да ће у наредном мандату тај напредак бити још значајнији, каже Зоран Бортић
Прошло је тачно годину дана од када је Социјалистичка партија Србије ушла у градску власт. Како оцењујете тај период?
- Када се осврнемо уназад и сумирамо резултате, морамо бити задовољни. Подсећања ради, одлуку да уђемо у градску власт донели смо у тренутку када је економска и социјална криза захватила читаво друштво. Дакле, одлуку смо донели храбро и смело како би дали пун допринос развоју града и бољем животу наших грађана. Желели смо да се на активан начин укључимо у решавање свакодневних проблема. Мислим да смо унели неопходну стабилност у рад локалне Скупштине и својим искуством допринели да се један део проблема, о којима сам говорио, успешно реши. На несрећу, у мају су нас задесиле катастрофалне поплаве, што је у великој мери успорило нормално функционисање града. А такође, мере штедње и забрана запошљавања у јавном сектору до краја 2015. године, додатно су отежале рад локалне самоуправе.
Шта је, према Вашем мишљењу, најважнији допринос Социјалистичке партије Србије у раду локалне самоуправе?
- Пре свега, напомињем да су конкретни резултати о којима ћу говорити плод рада целокупне владајуће коалиције. Наравно, одборничка група Социјалистичке партије Србије, градски већник, директори јавних предузећа и установа културе, чланови надзорних и школских одбора из редова СПС својим одговорним понашањем дали су особени печат овим пословима. После неколико година уведени су директни телевизијски преноси седница Скупштине града, што је рад градског парламента учинило доступнијим нашим грађанима. Емисијом муниципалних обвезница омогућена је изградња затвореног базена чије се отварање планира током лета. Донето је низ важних одлука којима се дају олакшице инвеститорима у Северозападној радној зони, Слободној зони, као и у области пољопривреде. Препоруком школским одборима настоје се обезбедити бесплатни уџбеници за све основце. У области социјалне политике усвојено је низ мера којима се побољшава статус ученика и породица са новорођенчадима. Решили смо највећи комунални проблем грађана Шапца формирањем Регионалне санитарне депоније заједно са Сремском Митровицом. Одборници су на последњој седници Скупштине града изгласали одлуку о одношењу отпада на читавој територији Шапца.
Посебну пажњу заслужује нова организација градске управе која је већ дала одличне резултате. Системом обједињених набавки уштеђено је 50 милиона динара. Јединствена наплата услуга јавних предузећа, без провизије, наишла је на одличан пријем грађана. Повереници у месним заједницама убрзали су процес решавања административних послова, а град Шабац је међу првима у Србији обезбедио услове за најбрже издавање грађевинских дозвола.
Једна од новина је и финансијска децентрализација, која се огледа у чињеници да ће се порез наплаћен од домаћинстава сливати у касу месних заједница које ће тим средствима располагати у складу са приоритетима својих средина.
Да би омогућили адекватну здравствену заштиту на територији читавог града, расписан је конкурс за пријем у радни однос десет лекара и десет медицинских техничара који ће радити у нашим амбулантама, а њихове зараде биће финансиране из градског буџета.
Како сте задовољни радом директора из редова Ваше партије?
- Директори ЈКП “Топлана“ и Народног музеја Драган Мићић и Марко Бингулац одговорно обављају своје функције. Апсолутно су оправдали поверење како нас у Социјалистичкој партији Србије, тако и у целој владајућој коалицији. Подсећам да су уочи грејне сезоне реконструисани вреловоди у оквиру пројекта рехабилитације система даљинског грејања у Србији. Правовремено је обављен ремонт производних постројења и дистрибутивне мреже и набављени енергенти, тако да је грејна сезона почела на време и без проблема. Потписан је уговор о реконструкцији топлотних подстаница вредан 400.000 евра и не сумњам да ће грејна сезона успешно бити приведена крају.
Народни музеј је низом манифестација и изложби обележио сто година од почетка Великог рата, а изложба посвећена страдању Шапца у време краткотрајне Аустро-Угарске окупације 1914. године постављена је не само у Народном музеју, већ и у Музеју Српске академије наука и уметности у Београду и оцењена највишом оценом. Са поносом истичем да је ову изложбу видело 18.500 грађана.
Као заменик председника Скупштине града, како оцењујете рад овог тела и односе у владајућој коалицији?
- Мислим да Скупштина ради добро. Као што сам већ нагласио, увођењем директних телевизијских преноса грађани имају увид у процес доношења одлука које се рефлектују на свакодневни живот. У раду је присутан висок степен демократичности. Сматрам да сви одборници, и позиције и опозиције, имају равноправан третман. Осим инцидента на последњој седници, све претходне су протекле у сучељавању политичких мишљења и политичкој борби која је резултирала доношењем најквалитетнијих одлука.
Као заменик председника Скупштине града, у сталном сам контакту са шефовима одборничких група, а врата моје канцеларије отворена су за све грађане. Захвалан сам коалиционим партнерима што су усвојили неке од мојих идеја и рад Скупштине учинили још ефикаснијим. Надам се да ће у наредном мандату тај напредак бити још значајнији.
Одговарајући на други део Вашег питања, истичем да су односи у владајућој коалицији хармонични и пуни уважавања. Посебно бих истакао одличну сарадњу са градоначелником Небојшом Зеленовићем и председником Скупштине прим. др Слободаном Мирковићем.
Да коалиција функционише одлично, показали су и недавно одржани избори за савете месних заједница у Дреновцу и Десићу. Поверење које је задобила владајућа коалиција од стране грађана није само плод рада СПС или неке друге партије из коалиције, већ резултат рада градске власти и осећаја за проблеме у датим срединама. Да не будем погрешно схваћен, код нас нема поделе на “наше“ и “њихове“. Бројни су примери где је градска власт, заједно са саветима месних заједница које чине чланови опозиционих странака, реализовала пројекте од општег интереса за све грађане. То је једина исправна политика.
Поред тога што сте скупштински функционер, Ви сте и председник Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Шапцу. Каква је позиција СПС?
- Бити на челу једне тако велике градске организације као што је СПС, која је после прошлогодишњих мартовских избора по броју гласова друга у Шапцу, представља велику част и обавезу. Потврда исправне политике коју је водило руководство Градског одбора, па ако хоћете и одлуке да уђемо у градску власт, добијена је на партијским изборима новембра месеца протекле године. Тада су се сви месни одбори, као и делегати Девете изборне конференције плебисцитарно определили за садашње руководство, које је добило поверење и председника партије Ивице Дачића.
У рад партије укључили смо велики број младих и жена, као и чланова свих образованих профила: од доктора наука до радника и земљорадника, заједно са искусним члановима, што представља изузетан потенцијал. Припреме за локалне изборе наредне године већ су почеле, и на тим изборима очекујемо одличан резултат.
Такође, желим да истакнем чињеницу да је Социјалистичка партија Србије била поуздан коалициони партнер свима који су са њом били у неким претходним изборима. Такав однос ћемо задржати и у будућности.
Ваша порука читаоцима „Гласа Подриња“?
- Искористио бих прилику да им честитам најрадоснији хришћански празник Васкрс, да га прославе у миру са својим пријатељима и комшијама, без обзира на верску и националну припадност.
С.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa