Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РАСПИСАЛА ЈАВНЕ ПОЗИВЕ

САМО КОД ПРИВАТНИКА

Национална служба за запошљавање расписала је крајем марта јавне позиве у циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања. Ове године, због забране запошљавања у јавном сектору, субвенције послодавцима за отварање нових радних места биће упућене само приватницима.
Због новина у Закону ове године први пут расписан је јавни позив послодавцима за доделу субвенција за запошљавање незапослених корисника новчане социјалне помоћи. Субвенције подразумевају рефундацију дела зараде послодавцу у износу од 10.000 динара по особи на месечном нивоу у трајању од 12 месеци. Послодавац је у обавези да задржи лице у радном односу најмање још годину дана након истека субвенционисаног периода.
Послодавцима ће бити одобрене и субвенције у једнократном износу за отварање нових радних места за запошљавање назапослених из категорија теже запошљивих са евиденције НСЗЗ. Ту категорију чине млађи од 30 и старији од 50 година, припадници ромске националности, особе са инвалидитетом, као и лица која су пријављена на евиденцији НСЗЗ по основу вишка. Биће одобрено 150.000 динара по особи, односно 180.000 ако има инвалидитет у првој и другој категорији општине. За трећу категорију општина, што су код нас Владимирци, Богатић и Коцељева, ови износи ће бити 200.000, односно 240.000 динара за особе са инвалидитетом.
Субвенције су обезбеђене и за незапослене са евиденције НСЗЗ за самозапошљавање, ако имају завршену обуку за започињање сопственог посла. Износи су једнократни, 160.000, односно 200.000 динара за незапослене са инвалидитетом. Ко оствари право на субвенције по овом основу биће у обавези да обавља регистровану делатност најмање годину дана.
Припадници ромске националности такође ће добити субвенције за самозапошљавање у једнократном износу од 160.000 динара под истим, горе наведеним, условима.
Национална служба расписује и јавне позиве за реализацију програма у циљу стицања практичних знања. Програм обуке на захтев послодавца подразумева учешће у финансирању обуке ради стицања знања и вештине потребних за обављање послова на конкретном радном месту, уколико на евиденцији НСЗЗ нема незапослених са траженим квалификацијама. Обука се реализује у трајању од три месеца, односно 480 часова, у зависности од врсте посла за коју се полазници обучавају. Обавезно је заснивање радног односа на неодређено време са лицима која су завршила обуку.
Јавни позив расписан је и за програм стицања практичних знања за оспособљавање незапослених без квалификација који су на евиденцији НСЗЗ, ради стицања знања и вештина за рад обављањем конкретних послова, заснивањем радног односа код послодавца. Реализује се кроз оспособљавање незапосленог без квалификација, у трајању од шест месеци и његовим задржавањем у радном односу најмање шест месеци након тога. Послодавцима који за време оспособљавања заснују радни однос са незапосленим НСЗЗ рефундира месечну нето зараду од 23.000 динара у порезе и доприносе за социјално осигурање.
Програм стручне праксе подразумева стручно оспособљавање незапосленог за самостални рад у струци и стицање услова за полагање стручног испита без заснивања радног односа. Њено трајање зависи од посебних закона, а најдуже 12 месеци и намењена је оним који се први пут стручно оспособљавају за занимање за које су стекли одређену врсту и степен стручне спреме. Ангажованим лицима НСЗЗ исплаћује месечно 10.000 динара уколико су са средњим образовањем, односно 12.000 за више или високо трогодишње образовање и 14.000 за високо образовање. Уплаћиваће се и доприноси за случај повреда на раду или професионалне болести.
Програм стручна пракса у циљу стицања посебних практичних знања и вештина траје шест месеци и намењена је незапосленима са средњим, вишим и високим образовањем која нису стицала практична знања и вештине, или су то чинили у периоду краћем од шест месеци. Такође не долази до заснивања радног односа, а новчана помоћ која се исплаћује месечно је 10.000, 12.000 или 14.000 динара, за средње, више и високо образовање. Уплаћују се доприноси за случај повреде на раду и професионалне болесни.
Расписан је и јавни конкурс за рефундацију трошкова подршке особама са инвалидитетом које се запошљавају под посебним условима и то за два програма. Послодавац који на неодређено време запосли особу са инвалидитетом којој је потребна стручна подршка на радном месту може остварити право на рефундацију трошкова зараде за лице ангажовано на пружању стручне подршке, за време док пружа помоћ, а најдуже годину дана. Исто тако, послодавац који запосли особу са инвалидитетом којој је потребно прилагодити радно место може остварити право на рефундацију трошкова у једнократном износу, до 300.000 динара по особи.
Право на субвенцију зараде има послодавац који запосли особу са инвалидитетом без радног искуства, и то у трајању од 12 месеци. Субвенције се одобравају до 75 одсто укупних трошкова зараде са припадајућим доприносима за социјално осигурање.
Према подацима из фебруара на подручју Филијале Шабац налази се 18.160 незапослених, од тог броја је 11.719 на територији Шапца. Највише је младих, до 30 година, а највећи број незапослених посао тражи дуже од годину дана.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa