Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
ВЛАДИМИР ПАВИЋЕВИЋ, ПОСЛАНИК У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ

МИРНОДОПСКА МОБИЛИЗАЦИЈА


Нова странка је освојила два мандата у народној Скупштини, Ви сте један од посланика. Како Вам се чини рад овог сазива Скупштине?
- Мислим да су народни посланици у Скупштини Србије у овом сазиву могли да буду и вреднији у првих неколико месеци. Имали смо читаве седмице када није било скупштинских седница. Један од разлога за то је и врста лењости Владе Србије, чији министри нису били ефикасни у припреми предлога закона о којима би посланици у Народној скупштини требало да расправљају и да се о њима изјасне. Председник Владе је најавио жестоки темпо у свом експозеу, а онда је његова Влада трку почела као уморни и тркач неинспирисан за такмичење.
Статистика нам говори да смо ми, посланици Нове странке, до сада били највреднији. Пажљиво смо читали све предлоге закона, учествовали у раду појединих скупштинских одбора иако нам није омогућено да и формално будемо чланови ни једног одбора. Расправљали смо о садржини предлога закона и до сада поднели убедљиво највећи број амандмана како бисмо законе које усваја наше законодавно тело учинили најбољим могућим за грађане Србије. Мислим да смо ми, за разлику од Владе Србије, остварили добро пролазно време.
Како коментаришете чињеницу да неки народни посланици имају по неколико функција у исто време а Ви не можете две? Како они могу да стигну?
- Ја сам приметио да има неких народних посланика који имају 4, 5 или 6 функција (послова које обављају) или ако хоћете има и других људи који су заузели нека места у јавим предузећима, управним одборима и ја сам се заиста питао а питам се и данас како ти људи стижу све то да обаве јер моја је претпоставка да кад год заузмеш неко место ти ту имаш шта (нешто) да радиш, ти мораш неко време да издвојиш, и стварно рационално да то време употребиш на таквом једном одговорном месту. Ја такав да га назовем паралелизам нисам успео и нисам желео да одржим јер сматрам да морате бити 100 процентно посвећени једној озбиљној функцији као што је Народни посланик. Заиста, веома сам заинтересован да видим како неко ко обавља четири, пет или шест функција има успеха у обављању истих. На основу чега стави потпис неки документ или одлуку? Не бих то могао да радим и чини ми се да један разуман човек не може више ствари упоредо да ради посвећено.
Како сте дошли у прилику да сарађујете са Зораном Живковићем?
- Зорана сам упознао 2012. године када сам био активни учесник једне кампање и срели смо се на једној трибини у медија центру након другог круга председничких избора.
У јесен 2012. године први пут на Зоранову иницијативу ми разговарамо и он мени саопштава идеју да треба да се прави једна нова политичка странка и да је он спреман да се врати у политику. Он је у том периоду и изашао из Демократске странке због турбуленција које су се у том моменту дешавале. Након тога разговарамо са Весном Ракић Водинелић и Весном Пешић. Иницијативни одбор је припремио и у априлу 2013. ми смо формирали Нову странку. Ми смо сматрали да треба да се промовише један нови приступ политици, један заокрет, и одатле је настало и име Нова странка.
Шта мислите о најави нових (редовних) локалних односно покрајинских избора?
- Свакако морају да се организују, видећемо да ли ће то бити 2016. и све политичке странке су свесне тога сада је само питање да ли ће напредњачка власт да направи једну врсту поремећаја у редоследу. Сматрам да позиционе странке треба добро да се припреме за те изборе и да покушају на тим изборима да остваре што је могуће бољи резултат. Избори су увек шанса за грађане да санкционишу лошу власт. На изборима се не санкционише опозиција него област. Ако власт има резултате у реду је да се награди али као нема, а ова власт нема резултате, онда је логично очекивати да ће неко други добити подршку грађана уместо оних који су до сада били на власти. Нова странка почиње своје припреме за наступ на локалним и покрајинским изборима и одредићемо редослед корака за учешће на изборима.
Били сте гост на оснивачкој Скупштини „Заједно за Србију“ - да ли је тај догађај прекретница у мобилизацији снага које могу да изађу на изборе са заједничком платформом?
- Јесте , ја сам био гост на Скупштини странке Заједно за Србију на којој је за председника изабран Душан Петровић. И на том скупу су саопштене извесне поруке, ја сам разумео да је Душан Петровић поручио као једну основну идеју да опозиција треба да се уједини. Ко је опозиција а ко хоће да сарађује са Александром Вучићем? Можемо да организујемо скупове или округли сто по природи ствари можемо да чинимо језгро опозиционог окупљања против ове лоше власти. Ја мислим да је то један добар приступ. Мобилизација или окупљање јесу нешто што ми, односно Нова странка подржавамо. Нама је заиста потребна једна мобилизација, не ратна, него једна мирнодобска мобилизација за отпор једној страшној штеточинској власти.

С.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa