Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
РЕКУЛТИВАЦИЈА ДУДАРЕ

УНАПРЕЂЕЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

На простору некадашње депоније у центру града почела је садња биљке „Мискантус“
Уз помоћ стручњака Факултета за примењену екологију на „Дудари“ је прошле недеље почело постављање садница вишегодишње и високоенергетске биљке „Мискантус“. Пореклом из Азије, већ неколико деценија се гаји у Европи и северној Америци, где служи као енергетски усев. Биљка је набављена посредством шабачке Дирекције за пољопривреду, а у реализацији активности учествовали су радници Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем и ЈКП „Стари град“.
- Пројектом је предвиђено да се ова површина озелени, односно да некадашња депонија постане парк. Учествовали смо у организацији посла и изради пројекта озелењавања простора. Посадићемо 11.000 биљака на површини од једног хектара, а већ на лето ће се видети резултати, рекла је Андријана Жикић из Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем.
Стручњаци истичу значај рекултивације овог простора, како би у будућности представљао зелену оазу на самом уласку у град.
- Направити природну оазу од девастираног земљишта није лак посао. Рекултивацијом земљишта тај процес се убрзава. Избор биљке је добар, а њене позитивне особине су далеко познате. Корен биљке стабилизује земљу која је била у веома лошем стању. Поплаве и ерозија земљишта би могле изазвати велике проблеме, посебно ако штетне материје, које су овде наталожене, доспеју у воду. Због тога је садња „Мискантуса“ веома добро решење, јер корен ове биљке спречава девастацију земље, истакли су представници Факултета за примењену екологију.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је да се бивша депонија уређује на најбољи могући начин, што ће омогућити да град коначно изађе на реку.
- У Шапцу је актуелна прича о Сава парку који би се протезао од новог моста до Кочиног канала, са сврхом да надомести недостатак зеленила у граду и омогући квалитетнији живот грађанима са аспекта заштите животне средине, навео је Зеленовић.

Шабац у сарадњи са Европском банком за обнову и развој има заједнички пројекат о изградњи топлане на биомасу. То је израз наше заинтересованости да штедимо енергију тако што ћемо посадити енергетске биљке на великим површинама земљишта, што је основ за коришћење биомасе као извора енергије. Ако би то читава Србија урадила, смањили би спољнотрговински дефицит, који у највећој мери потиче од увоза нафтних деривата. Шабац жели да буде први и да покаже да је то могуће у Србији, навео
је градоначелник Шапца Небојша З

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa