Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ У КОЦЕЉЕВИ

ЈАВНИ ЧАС ПОСВЕЋЕН СВЕТСКОМ ДАНУ РОМА

Прошле среде у Амфитеатру коцељевачке Средње школе одржан је јавни час посвећен обележавању светског дана Рома.
Након што је проф. српског језика Лидија Марковић, обраћајући се на ромском језику, пожелела срећан светски дан Рома, ученици су кроз текстове и музику говорили о пореклу и културу овог народа.
Порекло и постојбина Рома вековима су били обавијени велом тајни. Данас се тврди да су они пореклом из Индије као и да су се велике сеобе овог народа десиле у периоду од В-ЏИИ века.
Кретање према Балканском полуострву било је у време најезде Турака на Балкан а у чињеници да су се ови освајачи задржали пет векова на овим просторима лежи и разлог због чега су се и Роми на Балкану најдуже и у највећем броју задржали. Данас Рома има на свим континентима и у већини држава на свету.
У Србији је евидентан низак ниво образовања ромске популације јер велики број деце не заврши ни основну школу. У коцељевачкој општини су схватили важност укључивања Рома у систем образовања, не само основног већ и средњошколског. Стога се у сарадњи са коцељевачком средњом школом и невладиним сектором посебна пажња поклања анимирању родитеља и деце и обезбеђивању бројних олакшица за све припаднике ромске популације који желе да своје образовање наставе у Средњој школи у Коцељеви.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa