Инфо

9. април 2015.9. апр 2015.
НАШ НАЈСТАРИЈИ ПРОНАЛАЗАЧ

ЗАДОВОЉСТВО У ПОМАГАЊУ

Након бројних изума, највише из области пољопривреде, Шапчанин Живорад Жика Марковић осмислио је и једно инвалидско помагало. Не би то било необично да Жика нема 90 година, а ову наизглед једноставну, али корисну справицу, није направио зато што је потребна њему, већ да би помогао другима.
-Инспирисала ме је рођака која је оперисала оба кука и кичму и скоро целу пензију даје некоме ко јој помаже. Када сам направио ово помагало многи пријатељи су почели да ми траже да направим и њима. Помоћу њега стари и неспособни могу да дохвате нешто што им испадне, обују се или изују, објашњава деда Жика.
Помагало су практично две засебне шипке. Свака на једном крају има полугу чијим се притискањем отварају и затварају хватаљке на другом крају. Заиста је практично. Жику једино омета слабији вид да прави више ових помагала. Када би се неко заинтересовао за серијску производњу ширу примену би лако нашли. Готово је извесно да би их од својих бака и дека позајмљивали и „уморни“ унуци.
Ако о Жики Марковићу нисте у нашем листу читали раније, до сада је измислио 13 различитих машина. Неке од њих су имале и индустријску производњу, а пре више деценија освојио је и златну медаљу на Сајму пољопривреде у Новом Саду.
Целог живота активно се бавио смишљањем новотарија које би олакшале свакодневицу. Тако је прошле године осмислио и машину за прање баштенских производа намењену домаћинствима. Каже да му задовољство причињава да и у овим годинама још увек неком може да помогне.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa