Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
ПРЕДРАГ СРДАНОВИЋ, ДИРЕКЦИЈА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

АГРАР У ТЕШКОЋАМА

О актуелностима у вези са пољопривредним темама разговарали смо са Предрагом Срдановићем, замеником директора Дирекције за пољопривреду.
На подручју Шапца недавно је почела сетва јарих култура. Како она протиче?
- Сетва мало касни. Временске прилике произвођачима нису ишле на руку. Није било снега и мраза, већ много воде која је отежавала сетву. Због тога је било потребно мало више агро-техничких радова него обично. Према проценама до сада је засејано нешто више од 30 одсто површина. Најмање је посејано на подручјима где је било изливања водотокова и на површинама где су се, услед подземних вода, формирала „водена огледала“. Надамо се да ће бољи временски услови помоћи да се читав посао обави на време. Други проблем је цена сетве, пошто је она за већину произвођача веома скупа. Уз претрпљене штете прошле године, ни економске околности не иду на руку пољопривредним произвођачима. Пре седам година литар горива је вредео као четири килограма меркантилног кукуруза, док сада вреди десет килограма. Због свих ограничавајућих фактора, прибојавамо се да ће ово бити и једна од најтежих сетви у последњих 20 година.
Каква је ситуација са откупом товних свиња? Да ли је решен проблем откупом за Робне резерве?
- Интервенција државе се огледала у откупу 10.000 товљеника. То је изузетно мала количина, односно није значајно допринела решавању проблема. Откуп се обављао по цени од 170 динара, док је сада цена опет пала на 135 динара по килограму, што је незадовољавајуће за сточаре. Како ствари стоје, ускоро ће и сточари који се баве товом јунади имати проблеме, јер последње информације показују да је откупна цена пала за око 40 динара по килограму.
Да ли ће ове године бити набављена довољна количина противградних ракета?
- Дирекција за пољопривреду је ове године увећала буџет за ове намене за 100 %. Од прошле године су нам остале 32 ракете, а ове године планирамо да за три милиона динара набавимо 83 противградне ракете. Нове ракете ће бити квалитетније и ефикасније у односу на прошлогодишње. Очекујемо да и република помогне и да још већим количинама дочекамо лето и спречимо евентуалне последице града.
Прилично сте анагажовани и на решавању проблема у вези са каналском мрежом. Шта је до сада урађено по том питању?
- Већ почетком марта градоначелник Шапца је формирао комисију која је обишла 22 села. Имали смо веома добру сарадњу са председницима савета месних заједница и градским повереницима приликом лоцирања најпроблематичнијих тачака. Комисија је снимила критична места и на састанку Штаба за ванредне ситуације донета је одлука да се хитно крене у решавање проблема на водотоковима другог реда. Радови су почели пре три недеље. Доста тога је урађено у Горњој Врањској, Метковићу, Малој Врањској, Белој Реци, Богосавцу, Поцерском Причиновићу, Варни, Мајуру и Јеленчи. Радови на санацији каналске мреже и водотокова другог реда ће трајати и у наредном периоду. Нажалост, обиласком терена утврдили смо да су највећи проблеми изазвани несавесним односом према каналској мрежи, јер је потврђено да се у њој често налази различито смеће, жбуње и остале ствари које онемогућавају протицање воде. Решавање проблема у вези са овом темом ће бити приоритет како ове, тако и следеће године, тако да грађани немају разлога за бригу.
Шта је решење, кажњавање или едукација?
- За сада нема кажњавања. Надамо се да ће појединцима, по зваршетку акције, прорадти свест, а да ћи и они који се добро односе према природи апеловати на комшије да промене досадашње навике. Законска обавеза сваког од нас који се бавимо пољопривредом је да чистимо канале који се налазе уз наше поседе. Ретко ко је ту обавезу схватио обиљно, а последице таквог понашања смо могли да видимо прошле године. Уверени смо да ће и одлука града да од јуна крене у организовано одношење смеће са сеоског подручја допринети решавању овог проблема, односно да ће се значајнио смањити количина отпада која је до сада завршавала у каналима и малим рекама.
Шта се дешева са реконструкцијом и чишћењем Церског ободног канала?
- Церски ободни канал је водоток првог реда, и за његово уређење је задужена република. На овом простору то је у надлежности Водопривредног предузећа „Сава“, које је прошле године извршило обимне радове. Тада је очишћено осам и по километара, а преостало је да се уради чишћење нешто мање од два километра на потезу између Петковице и Прњавора. Церски ободни канал је веома значајан, имао је можда и кључну улогу прошле године у борби са поплавама. Као највећи рецепијенти, примио је огромну количину воде које су нанели бујични водотокови, и у најавећој мери допринео заштити од поплава. Због тога ћемо увек инсистирати да се он одржава, јер од њега, у условима какви су били прошле године, зависи судбина 14 села, па и самог града Шапца.
Сточарство је у великј кризи. Осим мањих цена откупа по килограму живе ваге, у великом проблему су и произвођачи млека. Млекари који производе до 20 литара немају где да предају млеко, а у сличном проблему би могли да се нађу и они који производе до 100 литара дневно.
Најважнија је сарадња са грађанима. Пример за то је и чишћење каналске мреже и водотокова другог реда, где смо на основу њихових информација, упозорења и сазнања заједно урадили много тога.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa