Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
ТАКО ЈЕ ГОВОРИО АКАДЕМИК МИХАИЛО МАРКОВИЋ

ПОСЛЕДЊИ ЈУРИШ НА НЕБО

Угледни филозоф, професор београдског и других престижних светских универзитета, био је мачвански зет. У својој последњој књизи, аутобиографског карактера “Јуриш на небо“, говори о трновитом животном путу ка извору и ка ушћу
Прича се, неколико година после смрти чувеног српског филозофа да он никада није волео да пише аутобиографије али је пред крај свог плодног живота, “попустио“, пред сугестијама пријатеља и у опширној књизи “Јуриш на небо“ описао свој животни пут, кроз сведочанства о важним догађајима, којима је био непосредни сведок или учесник. Кроз то се може реконструисати и лични став који је према том делу српске историје имао.
Током Другог светског рата академик Михаило Марковић, често је долазио у Мачву, због револуционарног рада и своје животне сапутнице Христине, која је умрла лета 2010. године. Из Шапца је одлазио пешке у Богатић, где је Христина рођена. У Штитару и Дубљу, академик је копао канале, а књига од које се није одвајао му је тих дана, после напорног физичког рада, била слатка као шећер.
Говорећи о улози интелектуалаца у Србији Марковић је истицао да се могу разликовати три групе ових људи.
Једно су неутрални интелектуалци, носиоци знања и стручних вештина. Не мешају се у политику. Друго су они гори који се продају владајућем режиму. Ови су спремни да оправдају целокупну текућу политику, било каква да је. То су властољубиви и грамзиви људи. Трећа група су интелектуалци носиоци критичке мисли, слободоумни, спремни да устану против режима.
Последња књига коју је признати писац написао говори између осталог о неуспеху утемељења прве радничке државе. У првом делу књиге ( ка извору) време тече од одређеног преломног момента унатраг, ка тридесетим годинама прошлог века, академиковог дечаштва и младости али и “зори“ новог друштва. У другом делу ( ка ушћу) време тече напред ка личном сумраку али и сумраку велике идеје о новом друштву.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa