Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
ИН МЕМОРИАМ

БОРИВОЈ ЛАЗИЋ

Др професор електронике

Дана 4. априла 2015. године преминуо је у Београду др Боривој Лазић, пензионисани професор електронике и дугогодишњи декан Електротехничког факултета у Београду.
Професор Лазић рођен је 1939. године у Текеришу, историјском месту у Јадру, у угледној сеоској породици где је завршио основно школовање, а затим, као један од најбољих ученика, Шабачку гимназију. Ослобођен је полагања усмених испита на Великој матури јуна 1958. године. Исте године уписао је студије електротехнике на Електротехничком факултету у Београду, које је са успехом завршио у редовном року 1963. године и одмах изабран за асистента. Магистрирао је 1970. г. и докторирао девет година касније.
Биран је у сва наставна звања од доцента и ванредног професора до редовног професора за област “Рачунарска техника и информатика“ и на факултету провео цео радни век до пензионисања.
Поред редовног рада на свом факултету предавао је, као хонорарни професор, и на електротехничким факултетима у: Скопљу, Приштини, Нишу и Подгорици. Радио је као спољни сарадник у Институту “Михаило Пупин“, у индустријском предузећу “Иво-Лола Рибар“ и предузећу “Информатика“ АД.
Као што је био изузетан ученик гимназије тако је био веома марљив студент, предодређен за научно-истраживачки рад. То га је задржало на факултету и омогућило да до максимума развије (испољи) свој врхунски интелект, своје истраживачке пориве, своју научну радозналост за остваривање идеја из области електротехнике, посебно рачунарства и информатике.
Поред успешног научно-истраживачког рада успео је да оствари висок ниво преношења знања својим студентима, код којих је постао изузетно омиљен и као врхунски стручњак и добар педагог до самог обожавања.
Као врхунски стручњак за своју научну област биран је у радна тела Међународних стручних организација. Године 1997. изабран је за члана Међународне Академије за телекомуникације у Москви.
Био је стални и неуморни учесник на бројним научним и стручним скуповима (семинарима, симпозијумима и конгресима). И после пензионисања наставио је да учествује активно на истим дајући тако немерљив допринос развоју своје струке.
Поред педагошког рада на својој катедри био је веома активан на пословима од значаја за факултет као целину, што га је квалификовало за избор за Декана ЕТФ у неколико мандата. Наиме, био је декан од 01.10.1991. ““ 23.06.1998. г. и од 07.10.2000. г. до 30.09.2002. г, дакле девет година укупно руковођења и унапредовања рада и развоја свог факултета.
Професор Лазић дао је и допринос раду Савета Универзитета у Београду као његов председник од 21.06.2002. г. до 30.09.2004. г.
Поред преданог рада на ЕТФ и Београдском Универзитету био је члан управних одбора више предузећа:
- Рударско-топионичарског басена Бор од октобра 2000. г. до априла 2001.г.
- Телекома Србија од марта 2001. до маја 2004. г.
- Од децембра 2006. г. предузећа “Ирител“ АД.
Значајан је допринос професора Лазића руководствима неколико великих привредних предузећа у управљању и развоју истих.
Заједно са својим сарадником написао је 1991. г. “Збирку решених задатака из логичког пројектовања дигиталних система“.
Самостално је написао 1994. г. и 1996. г. стручну књигу “Основе рачунарске технике“.
Радни век овог професора завршен је пензионисањем 30. септембра 2004. г. док је његова активност и учешће на стручним скуповима трајала скоро до краја живота.
Сахрањен је на београдском гробљу Лешће 7. априла 2015. г. у присуству родбине, бројних колега и поштовалаца.
Комеморацији су присуствовале бројне колеге из струке из земље и иностранства. Од њих су се чуле многе похвалне речи о стручности и научном раду Боривоја ““ Боре Лазића, који га је винуо у орбиту великана, наших највећих научника.
Нека је вечна слава високо цењеном и моралном човеку др професору Бори Лазићу.

Школски другови Шабачке гимнази

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa