Инфо

30. април 2015.30. апр 2015.
Промоција “Срби на Корзици“ у Крупњу

У СЛАВУ СЛАВНИХ ПРЕДАКА

Поводом стогодишњице од Албанске голготе и два века од почетка Другог српског устанка, прошлог четвртка у Библиотеци “Политика“ у Крупњу, представљена књига “Срби на Корзици“ аутора дреновачког учитеља Зорана Радовановића.
О књизи из десетотомне Едиције „Србија 1914-1918“ у заједничком издању Радио Телевизије Србије и „Прометеј“ из Новог Сада, која је прошле године на Међународном сајму књига у Београду награђена за издавачки подухват године говорили су Петар Јовановић директор Библиотеке „Политика“ и Зоран Миликић помоћник генералног директора РТС. Наратор је била Ана Трифуновић, док су вече музиком попунили Милић Исаиловић, Горан Томић и Момчило Радовановић.
-У историји ове земље нема скоро ниједне странице, а да није исписана крвавим ратовима и сукобима. Историја Србије је историја њеног мучеништва и паћеништва. Ова књига нас подсећа на стогодишње страдалништво и доживљену голготу на избегличким међународним просторима у вихору Великог рата. Повод за ову причу је садржај текста који се ослања на грађу из Архива Србије у Београду који поседује оригинална документа о раду протојереја““ставрофора Јакова Чупића вишедеценијског пароха дреновачког у Мачви и бившег трогодишњег старешине Српске православне избегличке цркве у Бастији на француском острву Корзика за време Првог светског рата. У његовим и другим садржајима сумирају се учесници и догађаји приликом боравка око 5.000 српских избеглица на Корзици- рекао је аутор књиге Зоран Радовановић, и додао:
-Свака одговорна држава, као и сваки родитељ или појединац, против свих овоземаљских неправди најбоље и најлакше се бори духовним оружјем у лику своје деце. Тако раде одговорни народи. Једино на тај начин, кроз образовање и васпитање, улажући у будућност, један народ бива све виталнији, мудрији и духовнији. Историја је сведок времена, светло истине, живот памћења, учитељица живота. Прошлост нам вековно поручује да време не лечи увек ране. Некад нас учи да живимо са њима јер често у животу пут којим не желимо ићи постане пут свих путева, као српској војсци током Првог светског рата. Наш пут није ни кратак ни лак. Врлетна је та стаза на којој тражимо преображење и спасење за све, за себе и за наше ближње.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa