Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
ТРИНАЕСТ ГОДИНА РАДА ЈКП ПАРКИНГ

СИТУАЦИЈА МНОГО БОЉА НЕГО РАНИЈЕ

Изградњом паркиралишта у дворишту Дома војске добијено је још 50 паркинг места. Уређењем паркинга на Тиршовом венцу решен проблем свих станара тог насеља. Обележавање новом хоризонталном сигнализацијом паркинг места почеће у јуну
ЈКП Паркинг-Шабац већ 13 година успешно служи грађанима Шапца. Годишњица је обележена у априлу. Директор предузећа, Бојан Калановић, тим поводом прави осврт на резултате постигнуте у претходном периоду. Такође, сматра да имају довољно искуства и знања да могу реално планирати и предвидети комуналне делатности које обављају, као и будућност предузећа.
-Мислим да смо данас сви сведоци успешних година које су заправо биле године развоја и раста нашег предузећа. На добар начин смо јавне површине које су предвиђене за паркирање привело својој намени. Ми данас управљамо са 1.504 паркинг места која се налазе, или пак припадају, најужем градском језгру и која се такође налазе или припадају свим кључним улицама и саобраћајницама у нашем граду. Старији суграђани и сви они са добрим сећањем и памћењем, сигурно се сећају периода и начина паркирања пре оснивања нашег предузећа. Готово да из тог периода нисмо имали улицу и раскрсницу у којој нису постојали проблеми везани за паркирање и готово да је постојао врло мали број тротоара који нису били или закрчени или на којима се није налазило и по неколико непрописно паркираних возила. Данас, 13 година после, стање је знатно повољније. Тротоари или делови тротоара који су намењени пешачком саобраћају, враћени су пешацима. Умногоме је смањен број непрописно паркираних возила, што на коловозима што на тротоарима, и данас је ситуација много боља, наводи Калановић.
Истиче да они у предузећу на ЈКП Паркинг-Шабац гледају као на једно у низу комуналних предузећа која се старају о комуналном реду и комуналној култури у нашем граду. Њихов стратешки циљ је повећање нивоа комуналног реда и комуналне културе у области мирујућег саобраћаја.
Претходних месец дана изграђено је још једно паркиралиште које се налази у дворишту бивше зграде Дома војске. Тежиште активности било је управо на завршетку овог пројекта, у улици Цара Душана.
-У склопу будуће реконструкције градског трга, где је планирано укидање паркиралишта код Зеленог венца, били смо принуђени да расположиви простор реконструишемо и да створимо нове паркинг капацитете како се не би осетио недостатак паркинг места и простора у самом центру града. Изградњом паркиралишта добили смо 50 паркинг места која су у употреби већ од 04. маја и где је планирано да се са отпочињањем организованог паркирања крене од 01. јуна, каже Калановић.
Приликом осмишљавања паркиралишта водили су доста рачуна да то не буде простор само са паркираним аутомобилима, него су се трудили, колико је то могуће у датим условима, да цео простор украсе и зеленим површинама које би на неки начин оплемениле укупан амбијент.
-Предвидели смо неколико зелених површина, где је најдоминантније острво паркиралишта које је већ украшено , где смо посадили траву и за које очекујемо да у естетском смислу изгледа још лепше него што је тренутно. Морам да истакнем да су похвале за изглед паркиралишта већ стигле, поготово што многи препознају наш труд да нам приликом изградње није био приоритет само број паркинг места који може да се изведе на датом простору него целокупан изглед који паркиралиште може да има, објашњава директор.
Прошле године на простору Тиршовог венца изграђено је паркиралиште које је решикло проблем паркирања на том месту. Према Калановићевим речима овај пројекат је реализован на захтев грађана који живе у непосредном окружењу поменуте локације.
-Морам да истакнем да су станари целог станарског блока до изградње паркиралишта заиста били у великом проблему када је паркирање у питању. Велики број стамбених објеката и пословног простора и сама густина читавог насеља задавала је доста муке људима који ту живе. Цео простор карактеришу објекти високе спратности са великим бројем стамбених јединица и великим потребама за паркирањем које је требало уредити и организовати. Поред недостатка простора који је био евидентан, цео простор је карактерисао и велики број непрописно паркираних возила који су се налазили уједно и на коловозу и на тротоару као и велики број возила који се налазио управо на новоизграђеном паркиралишту Тиршовог венца.
Калановић наглашава да у прошлости када се зидало и када је насеље настајало, није се посветила пуна пажња простору који ће бити неопходан за саобраћај и возила. Сматра да се занемарило колики ће простор бити неопходан када читаво насеље, због својих садржаја, близине са самим центром града и његовим централним пешачким зонама, као и саме атрактивности зоне буде постао привлачан не само за живот него и за рад и привређивање.
-Прошле године смо управо имали такву ситуацију, када смо уводили организовано паркирање морали смо да на једном релативно малом простору помиримо све потребе које јако урбан живот поставља испред нас. Преусмеравањем саобраћаја и кружног кретања и изградњом паркиралишта добили смо нове неопходне паркинг капацитете који не само да су подмирили потребе читавог насеља и људи који тамо живе него смо добили довољно простора који је остао и на располагању свим нашим корисницима који имају потребе за паркирањем својих возила у самој и непосредној близини центра града. Још једна новина која се тицала Тиршовог венца је била та да смо на том простору формирали јединствени заједнички станарски сектор, каже Калановић.
То у пракси значи да станар на Тиршовом венцу по повлашћеној станарској карти од 350 динара месечно, може да се паркира на целом простору Центра 1 Тиршовог венца, као повлашћени корисник јавних паркиралишта. Калановић истиче да је формирањем таквог станарског сектора проблем буквално сваког станара Тиршовог венца решен. Станар, уколико тренутно нема слободног места испред баш његове зграде као повлашћени корисник своје паркирање може да реализује било где на целом простору Тиршовог венца.
-Поред многих похвала за учињено имали смо и критике које су се односиле на рупе које су се после извесног времена појавиле на новоизграђеном паркиралишту. Заправо до оштећења је дошло на саобраћајници паркиралишта и оне се појављују у зимском периоду или приликом већих падавина када иначе због метеоролошких услова и долази до оштећења на путевима. Ми смо већ са првим лепим данима у 2015. години, када су се временске прилике стабилизовале, поправљали саобраћајницу паркиралишта и санирали места где су се приликом већих падавина формирале баре.
Наредног месеца почеће са обележавањем новом хоризонталном сигнализацијом паркинг места. То је део редовних годишњих послова који се односе на обележавање хоризонталном сигнализацијом паркинг места на којима се врши организовано паркирање. Током јуна месеца очекују довољан број лепих и сунчаних дана које ће искористити за ове активности.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa