Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ПРЕДСТАВЉЕН БЕОГРАДСКИ ДИЗАЈН ИНКУБАТОР „НОВА ИСКРА“

РАДНИ ПРОСТОР ЗА КРЕАТИВЦЕ

После прошломесечног представљања фото колектива „Белград Рењ“ Културни центар протеклог уторка угостио је генералног менаџера Дизајн инкубатора „Нова искра“ Марка Раденковића. Захваљујући пројекту „Центар за савремену уметност“, који води историчар уметности Филип Ковачевић, присутни су имали прилику да се упознају са јединственим мултифункционалним радним простором у београдској четврти „Савамала“, неформалном центру креативних индустрија, намењеном младим креативцима из сфере дизајна, архитектуре, ентеријера, визуелних комуникација и сродних области.
- То је један покушај да одговоримо на можда актуелну ситуацију која се тиче уопште неког тржишта рада младих професионалца у области креативних индустрија. Првенствено смо се фокусирали на дизајн, архитектуру и све оне сродне области. Дакле, сви они млади који се баве примењеним дизајном да, након што заврше своје студије, што боље, лакше и брже нађу своју позицију на неком тржишту рада. То је заправо можда, најкраће речено, оно што „Нова искра“ настоји да ради, чиме се бави, а то је пружање основних услова за рад кроз сам простор. Тренутно у „Новој искри“ ради четрдесет како појединаца тако и малих фирми из ове области. Са друге стране радимо доста на приласку компанијама, произвођачима али и представницима јавног сектора на пружању неких пословних шанси нашим члановима ““ рекао је Раденковић.
Нудећи сасвим нов начин рада по „хуб“ принципу, моделу неформалног удруживања креативних појединаца и тимова, „Нова искра“ кроз три активности - Десингерс Лаб (директни корисници простора), Цреативе Хуб (мрежа професионалаца из домена дизајна и архитектуре) и Индустрy Хуб (Мрежа партнерских компанија и произвођача) ““ одговара на потребе младих креативаца за професионалним радним простором, усавршавањем, практичним радом и комуникацијом са потенцијалним послодавцима.
- Трудимо се да имамо чак два пута годишње тај позив, тј. конкурс, како би имали што бољу фреквенцију, а самим тим били и отворенији за нове људе. Настојимо да уведемо и нешто већи број стипендија. То најчешће успевамо кроз сарадњу са приватним компанијама које пристају да плате једногодишњи боравак неког новог креативца у оквиру нашег простора. Надам се да ћемо следеће године имати више тих стипендија. Ове године смо имали једну. Мислим да је једно од кључних питања колико сте отворени, колико често нудите прилику људима да постану део тог, првенствено простора, а касније свих пројеката које радимо ““ уверен је Раденковић.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa