Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
УПОТРЕБА СРЕДСТАВА ЗА ЗАШТИТУ БИЉА НЕОПХОДНОСТ И РИЗИК

ОПАСАН ОТПАД


Сваке године пољопривредници у општини Богатић, поред бројних агротехничких захтева, висококвалитетне, савремене производње употребе на тоне различитих средстава за заштиту биља, упакованих најчешће у пластичној амбалажи.
- Пестициди се данас најчешће пакују у пластичне посуде, запремине од дела литре до преко 50 литара. Ту амбалажу, нашта обавезује и Закон, а спроводи се у свим развијеним земљама Европске Уније треба прикупљати и безбедно одлагати, чиме би заштитили природну околину али и људе, каже Александар Фирауновић, председник Покрета зелених за Богатић, дипломирани инжењер.
Наука је израчунала да засаде које човек узгаја угрожава 30.000 врста корова и око 10.000 различитих инсеката. Фирауновић указује на чињеницу да се код производње хране и на мачванским пољима јавља чак 3.000 врста болести, ради чијег сузбијања је неопходно коришћење средстава за заштиту биља.
Употреба оваквих, отровних материја је ових дана интензивирана, а потребно је знати да после употребе амбалажа постаје отпад, који није дозвољено остављати у близини пољопривредних земљишта, закопавати, бацати у канале или водотокове, што је честа појава.
На територији општине Богатић постоји и заштићено подручје (Резерват природе Засавица) која се налази у срцу обрадивог земљишта. Велики број пољопривредника воду за прскалице узимају из водотока Засавице и амбалажу, после употребе бацају у њу. То представља потенцијалне изворе озбиљног загађења. У општини Богатић постоји и дуга мрежа прокопаних канала у којима је ових дана могуће видети доста амбалаже на површини воде.
- Оваква амбалажа је велики проблем и опасност по животну околину. Треба је прикупљати, рециклирати или спаљивати, додаје Фирауновић. Земље Европске Уније прихватиле су обавезу да рециклирају или спаљују бар 60 одсто пластичне амбалаже. Искуства из праксе су врло различита. У неким земљама доминира рециклирање у другим сагоревање. Негде се примењује и најскупљи поступак инсинерација.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa