Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ГО СПО ШАБАЦ

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ДРАГОЉУБА МИХАИЛОВИЋА

Градски одбор Српског покрета обнове Шабац поздравља одлуку суда у Београду од 15. маја о рехабилитацији генерала Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини и министра одбране у избегличкој влади у Лондону за време Другог светског рата. Укидањем пресуде комунистичког суда од 16. јула 1946. године исправљена је једна велика историјска неправда према човеку који је стајао на челу првог ослободилачког, герилског покрета у окупираној Европи. На овај начин рехабилитована је читава Југословенска војска у отаџбини, односно четнички покрет и скинута је љага са Србије и Срба. СПО одаје почаст и стотинама хиљада људи у Србији који су се двадесет пет година борили са нама како бисмо рехабилитовали Равну Гору и његовог команданта.
Подсетићемо, пуковник Драгољуб Михаиловић је окупио јединице краљевске војске које су одбиле да се предају у Априлском рату 1941. године и организовао је Југословенску војску у отаџбини. Окупљање ових јединица и почетак устанка против фашистичког окупатора је био 13. маја 1941. године на Равној Гори. То је био први антинацистички покрет отпора у окупираној Европи. Четници су се активно борили против Немаца у Србији, заједно са партизанима, али су због немачке политике одмазде и немачких стрељања у Крагујевцу, Шапцу и другим местима по Србији заузели нешто пасивнији став, како би спречили даље страдање народа. У току грађанској рата на територији окупиране Југославије четнички покрет је представљао војску легитимне краљевске владе у Лондону насупрот револуционарним комунистима. Уласком Црвене армије на територију Србије, решена је судбина краљевине Југославије, а самим тим и ЈВуО.
Процес против генерала Михаиловиће је била најобичнија фарса, као и процеси многим другим недужним жртвама револуционарног терора у Србији у периоду од 1944. до 1946. године. У току самог суђења, генералу је било забрањено да представи своје доказе, сведоци одбране су убијани, а сведоцима из САД и Западне Европе је било забрањено да присуствују суђењу. Генерал Михаиловић је проглашен кривим за сарадњу са окупатором и стрељан. На тај начин је изједначен усташки и четнички покрет што представља једну велику историјску лаж и неправду, која је нажалост ухватила корена и у Србији. Усташе су били савезници нацистичке Немачке и као такви су водили расну политику усмерену ка истребљењу Срба, Јевреја и Рома на територији нацистичке творевине НДХ.
Четнички покрет је увек био прозападни, проевропски покрет који се залагао за уставну парламентарну монархију Југославију на челу са династијом Карађорђевић и никада није био фашистички. У четничким јединицама су се борили припадници свих народа краљевине Југославије. ЈВуО се залагала за блиску сарадњу са западним демократијама пре свега са Велкиком Британијом у САД као предводницима демократије у борби против фашизма. Сам генерал Михаиловић је добио одликовања и од Велике Британије и од Француске и од САД.
ГО СПО Шабац ће преко своје одборничке групе у градској скупштини покренути иницијативу да се генералу Драгољубу Михаиловићу додели име једног градског трга. Сматрамо да ћемо на тај начин одати почаст самом команданту ЈВуО, њеним борцима и свим другима који су страдали борећи се у антифашистичком и антикомунистичком герилском покрету на чијем челу је био Дража Михаиловић.

ГО СПО Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa