Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
„ЛИКОШ“ ПО ЧЕТВРТИ ПУТ У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“ НА ЛЕТЊИКОВЦУ

ЊЕГОВО ВЕЛИЧАНСТВО - АКВАРЕЛ

Захваљујући вољи, снази и храбрости наставница ликовне културе Славки Јаковљевић и Мирјани Миљковић да се упусте у једну изузетно креативну активност под називом „Ликовна колонија основних школа“ четврту годину за редом у ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу окупила се талентована група шабачких основаца од петог до осмог разреда.
- Одзив је сјајан. Веома ми је драго када се одазову и младе колеге. Опуштајућа атмосфера, нема никаквог притиска, без такмичарског карактера. Деца се друже, упознају. Има доста деце која наставе да се друже и после „Ликоша“ или се нађу у Уметничкој школи. Невероватно је колико има добре деце у том ликовном смислу. Летњиковац је расадник талената тако да ми је било тешко да одлучим коју децу да позовем на ову колонију као што је то био случај и са мојим колегама из других школа. Специфични су. Можда не схваћени, не прихваћени. Процветају кад оду у Уметничку школу за коју се већина најчешће одлучи. То су деца која се памте за цео живот ““ рекла је наставница Славка.
Током вишечасовног рада и дружења прошле суботе имали су прилику да се упознају са акварел техником која је у односу на друге најмање заступљена у редовној настави. У свет ове технике, којом је стварано још у доба старог Египта, увео их је познати шабачки сликар Михаило Глигорић Глиша.
- Деца су нам сјајна, талентована. Бистрооки су и паметни. Кад једном чују и виде запамтиће. Имају сјајне педагоге, школоване, писмене људе, који поседују велики ентузијазам и љубав када је у питању рад са децом. Оно што извуку наши просветари у зони ликовног са овим материјалима, чији је квалитет права катастрофа, са нашом децом то је освојених шест светских првенстава у једном јер раде у немогућим условима ““ истакао је Глиша.
Имајући прилику да виде више врста квалитетног папира, различите типове боје, четки, да опипају и осете у каквој атмосфери стварају уметници, уз свесрдну подршку искусног сликара први акварели су вештом дечјом руком изашли на светло дана. Они ће, како је одлучено, бити доступни широј јавности на изложби која ће бити организована у школи.
- Први пут сам овде. Волим да сликам и цртам. Зато сам и дошла. А и да се дружимо. Највише волим да цртам пејзаж и природу. Времена за цртање увек имам. Значиће ми и ова ликовна колонија јер ћу научити нешто ново ““ рекла је Милица Јанић, ученица ВИ4, ОШ „Јанко Веселиновић“.
И за годину дана старију Марину Маринковић, ученицу ВИИ3, ОШ „Стојан Новаковић“ Летњиковац, ово је била одлична прилика да савлада ову надасве занимљиву технику.
- Наставница ме је питала да дођем па сам пристала. Волим да цртам, највише животиње. У школи не учимо акварел технику па ће ми ово добро доћи. Важно је и дружење ““ додала је Марина.
Сродне душе, када је у питању сликарство, деца и одрасли, пронашли су се током суботњег дружења у акварелу „капи воде у којој откривамо свет хартије, пигмент боје, руку са четкицом сликаревом, око и ум сунчеве светлости“, како је рекао познати сликар Тодор Стевановић додајући: „Водена кап акварела ““ то сам ја“. А ми би рекли: „Водена кап акварела ““ то су Ликошеви талентовани основци“.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa