Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
ЗЈЗ СА УЧЕНИЦИМА МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ ОБЕЛЕЖИО 31. МАЈ

ПОРАСТАО БРОЈ ПУШАЧА

Овогодишња тема Светског дана без дуванског дима, који се од 1987. године обележава 31. маја је “Заустављање незаконите трговине дуванским производима“. Према истраживањима и подацима добијеним од стране свих царина на свету, једна од 10 цигарета и других дуванских производа, набављени су незаконито.
Протеклог петка, Завод за јавно здравље Шабац, у сарадњи са Средњом медицинском школом “Др Андра Јовановић“, придружио се акцијама Светске здравствене организације. Директорка Завода, прим. др Милијана Поповић, указала је на значај подизања свести у вези са последицама које изазива незаконита трговина дуванским производима, посебно код младих и становништва са ниским приходима.
- Овогодишња кампања је фокусирана на пацијенте који долазе у Завод за јавно здравље Шабац и кориснике наших услуга. На жалост, број пушача је порастао у односу на последње истраживање, посебно када је реч о млађој популацији. Морамо предузети озбиљне кораке у том смислу, јер промоције здравља и кампање дају своје учинке, што је јасно када се упореде истраживања из 2000., 2006. и 2013. године.
У сарадњи са волонтерима из “Зелене“ школе, запослени су делили савете и промотивни материјал. Акцију против дуванског дима, подржао је и бивши пушач - Михаило Макевић са Летњиковца, који је својим примером указао на штетне последице, вишегодишњег конзумирања цигарета.
Наша суграђанка, Кристина Вучићевић, преноси своје искуство: “Била сам пушач од друге године средње школе. Пушила сам два пакла дневно, скоро три деценије. Разлог због ког сам престала са том навиком је рођење детета. Осећам се одлично, да сам знала колико је лако, урадила бих то много раније. Кад ја могу, могу сви“.
Према истразивањима из 2006. године, смањен је број пушача у односу на 2.000 годину, али је, на жалост, према последњим истраживањима из 2013., повећан број пушача, нарочито у млађој популационој доби.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa