Инфо

28. мај 2015.28. мај 2015.
ПИСМА ЧИТАЛАЦА

ЗАВЕСА ЈЕ ПАЛА

И ЧИН
Место дешавања: Стадион ФК“Мачва“ Шабац. Време дешавања: Крај такмичарске сезоне 2013/2014, јуни 2014. године
Први тим ФК“Мачве“, после вишегодишњих покушаја, коначно је изборио пласман у Прву лигу Србије. У истој такмичарској сезони и кадети су, после двоструког баража, изборили пласман у Прву кадетску лигу Србије.
Сала ресторана ФК“Мачве“. Прослава спортског успеха. Ресторан пун. Свира МЕГА МИКС Бенд.

ИИ ЧИН
Место дешавања: Стадион ФК“Мачва“Шабац. Време дешавања: 16.06.2014. године.
Стручна служба ФК“Мачве“ добија обавештење од ФСС о минималним условима које клуб као члан Прве лиге Србије мора да испуњава у стручно-педагошком раду да би се такмичио у овом рангу такмичења. Ту се јасно каже да се за први тим мора ангажовати два тренера (први тренер и помоћни тренер) и то: један тренер са УЕФА „ПРО“ лиценцом (први тренер) и један тренер са УЕФА „А“ лиценцом (помоћни тренер). У том тренутку у ФК“Мачви“ нико од стручњака не испуњава ове услове.
Некадашњи играч ФК“Мачве“, Лозничанин Млађа Милинковић, који иначе једини у то време, поседује „Профи“ тренерску лиценцу у Подринско-колубарском фудбалском региону, се нуди тадашњем председнику управног одбора ФК“Мачве“ Степандићу за шефа стручног штаба. Његова понуда није ни разматрана.
ФК“Мачва“ пише захтев ФСС да омогући Дејану Николићу да буде шеф стручног штаба и поред тога што не поседује потребну лиценцу. На овај захтев није одговорено. Дејан Николић је остао шеф струке.

ИИИ ЧИН
Место дешавања: Стадион ФК“Мачва“Шабац. Време дешавања: од 16.06.2014. до 15.08.2014. године (прелазни рок, припреме).
Дејан Николић врши селекцију играча и припрему тима. За ФК“Мачву“ потписују Јанићијевић, Ћировић, Марковић, Гавриловић, Ожеговић, Д. Живановић, Гркајац. Почињу прве припремне утакмице. Прва је одиграна у Пећинцима против ФК“Доњи Срем“. Са прволигашем је играно нерешено. Игра врло добра. Углавном су играли „стари“ играчи.

ИВ ЧИН
Место дешавања: Стадион ФК“Мачва“Шабац. Време дешавања: од 16.08.2014.године до 23.08.2014. године. Првенство, прва два кола.
Прва утакмица са ФК“БСК“. Први пораз. Лоше и бледо са екипом која жели само да опстане у лиги. Друга утакмица са ФК“Бежанијом“. Нерешено. Обе екипе више него просечне. Већ је јасно да постојећи играчки кадар не одговара квалитету Прве лиге Србије. Дејан Николић напушта клуб. Не може да добије дозволу да води екипу у Првој лиги. Управни одбор именује Мому Раичевића за тренера првог тима. Биланс Дејана Николића у Првој лиги Србије: две утакмице, 1 бод, без датих и један примљен гол.

В ЧИН
Место дешавања: Стадиони ФК“Мачва“Шабац. Нови Сад, Београд, Сурдулица, Бачка Паланка, Горњи Милановац, Ужице и Краљево. Време дешавања: од 30.08.2014. године до 22.11.2014. године. Првенство, од 3. до 15. кола.
До краја првог дела првенства ФК“Мачва“ одиграла је још 13 утакмица и освојила још 14 бодова, (укупно 15 бодова) датих 12 голава и примљених 14 голаова. Да је у последњем колу у Краљеву побеђена ФК“Слога“ утисак би био солидан.

ВИ ЧИН
Место дешавања: Шабац ““ ужи центар ““ до железничке станице. Време дешавања: новембар- децембар 2014. године.
У фудбалским кулоарима почиње прича да ће ФК“Мачва“, ако остане са овим руководством, сигурно испасти из Прве лиге и да су неопходне кадровске измене, пре свега у Управном одбору. И изнађено је ново решење. Ивица Краљ, голман, репрезентативац долази у ФК“Мачву“ за председника УО и спортског директора. Људи из клуба причају да, када се Ивица појави у ФСС, то је сасвим други однос. На чело УО ФК“Мачва“ први пут долази неко ко баш никакве везе нема са Шапцем и у једној личности се спајају функције председника УО и спортског директора.
Нови прелазни рок. Нови играчи: Срдић, Крмар, Продановић, Добрашиновић, Рубен Окоро (Нигерија), Мурун (Монголија). После дугог времена иде се и на припреме. Додуше у Бијељину. На локалној телевизији ТВ АС гостују Ивица Краљ, Мома Раичевић и најстарији играчи: Ђукановић и Пејовић. Децидно Краљ изјављује: Појачања су права, припреме одличне, сигурно остајемо у Првој лиги Србије.

ВИИ ЧИН
Место дешавања: Фудбалски стадиони у Борчи, Шапцу и Петровцу на Млави. Време дешавања: Други део првенства Прве лиге Србије у периоду од 14.03.-22.03.2015. године
Са свим појачањима, ФК“Мачва“ у првих три кола осваја један бод, даје један гол. Смењује се тренер, Мома Раичевић. Ангажује се Влада Чапљић. Ко не зна Владу?!

ВИИИ ЧИН
Место дешавања: Фудбалски стадиони у Шапцу, Ужицу, Сурдулици, Ивањици и Инђији. Време дешавања 01.04.-29.04.2015.
Чапљић води екипу у укупно 7 утакмица, осваја 5 бодова. Екипа постиже 1(један), а прима 9 голова и закована је на дно табеле.

ИЏ ЧИН
Место дешавања: Фудбалски стадиони у Шапцу, Лазаревцу, Мрштанима. Време дешавања 02.05.-23.05.2015.
Тим преузима Шапчанин, Мирослав Поповић. Екипа је одиграла 5 утакмица и освојила 4 бода. Постигла је 9 голова и примила 8 голова. За први тим су дебитовали омладинци Ђурковић (постигао гол, над њим био пенал), Радукић (постигао гол, наместио два) и Јефтић. Утакмица са ФК“Слободом“ (Ужице) која је одиграна у Шапцу и коју је ФК“Мачва“ изгубила са 3:2, у тренутку писања овог текста још није регистрована, због приговора ФК“Моравац-Орио“, који је сумњао у регуларност ове утакмица.

ЕПИЛОГ
Завеса је пала. Аплауза публике нема. Нико од актера не излази на бину да се поклони. Тридесет девет гледаоца са источне трибине тихо, без гласа, напушта стадион. Гледају у нове столице у бојама клуба.
Све у свему, за годину дана руководство ФК“Мачва“ се показало неспособним да одржи клуб у Првој лиги Србије. Од истрајавања на тренеру који је заслужан за спортски резултат клуба, али који га није даље могао водити, и који је погрешно, али ипак боље од наследника, селектовао и припремио екипу, преко потпуног промашаја у зимском прелазном року, када се испоставило да и од горег има горе, и потпуне бламаже у Петровцу на Млави, што је све кулминирало нерегистровањем утакмице са ФК“Слободом“ (Ужице), у последњим колима првенства, од обећања до лутања, ово руководство треба да дође до једино логичног решења: Да закаже редовну годишњу скупштину ФК“Мачве“ одмах по завршетку првенства, и да сви чланови управног одбора понуде оставке на своја места. Све остало је беспредметно. Ако им чланови скупштине опет укажу поверење, аферим.
На гостовању у Петровцу на Млави, ФК“Мачва“ је изгубила од домаће ФК“Слоге“ са 1:0. Гол је примљен из, најблаже речено спорног слободног ударца пред сам крај утакмице. После последњег судијиног звиждука, најуже руководство ФК“Мачве“ упутило је читав низ увреда и претњи судијама тог меча. Помињан је и шабачки Савски мост и сл.
Губила је ФК“Мачва“на овај и много гори начин и раније, али овакви поступци нису били у маниру шабачког клуба.
После ове утакмице ФК“Мачва“ је стрмоглаво кренула ка дну табеле.
Шта је било са тренером који се нудио ФК“Мачви“ на почетку првенства, Млађом Милинковићем? Он је преузео ФК“Радник“ из Сурдулице. Чини ми се да је овај клуб изборио пласман у Јелен супер лигу Србије.
Милош Лукић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa