Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
ЖЕТВА У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

ЗРЕЛО КЛАСЈЕ БУДИ НАДУ

Од Тројица до Видовдана, пољопривредници најчешће причају о житу. Понело је кажу добро али при самом крају вегетације, највише због претеране топлоте, непожељне штеточине прете да умање род. Хрпа неплаћених рачуна чека на приход од хлебног жита
Другачије није било ни раније. Амбари су често “стењали“ под теретом зрна хлебног жита. И срце је тада бивало некако пуније. Све се нажалост брзо истопило. Жито су узели буд зашто, а нама су неплаћени рачуни остали и данас су велика главобоља. Код нас је изгледа свеједно. Не ваља кад роди не ваља кад не роди, коментаришу пољопривредници у Мачви испред једне откупне станице млека. Помињу садашњу цену мекиња у нади да ће то бити бар један од параметара за утврђивање цене овогодишњег жита, а она као и протеклих година, пред улазак комбајна у житна поља још званично није утврђена.
С друге стране у овом крају ( Мачва) већ су пали први откоси јечма, захваљујући пре свега јаком сунцу, које ових дана немилосрдно “пржи зној сељачки“. Тако је и са хлебним житом, а поједини ратари су приметили у влату пшенице штеточине, које би могле знатно смањити овогодишњи род.
-Пшеница је добро понела, без обзира на редуковану сетву и малу употребу вештачког ђубрива. Сад смо понегде у влату, највише вероватно због великих врућина, појаву неких црних буба. Да ли их је испровоцирало јако сунце или су на други начин доспеле, тек могу знатно смањити принос. Неки су морали да се изложе новом трошку и попршћу пшеницу. С друге стране није пријатно ни поново газити пшеницу која је такорећи стигла за жетву. Рекао бих да се ова штеточина више јавља на домаћим сортама пшенице, каже Мирољуб Ћирић из Белотића.
Ове године у Мачви у односу на прошлу има мање пшенице, бар према засејаним површинама. Само ако време послужи жетеоце, што највише прижељкују. Комбајна и других прикључних машина има довољно, без обзира на старост механизације, за брзо и ефикасно обављање овог значајног посла.
Као и ранијих година, поред складиштења жита у амбаре или силосе, већи број ратара с нестрпљењем очекује новац од каквог-таквог овогодишњег рода, како би пре свега измирили хрпу приспелих обавеза за плаћање. Велики број њих, жале се да су препуштени сами себи и тврде да би најлошије било да ново жито заврши као сточна храна, што имајући у виду садашње прилике, истичу није немогуће.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa