Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА

ГРАДОВИ ПОБРАТИМИ

Побратимство или братимљење је стари индоевропски обичај својствен ратничким сталежима. Настао је из практичне потребе да у борбама ратник има некога ко ће му помоћи у случају невоље или рањавања. У српском народу је тај обичај био веома чест и неретко се обављао и кроз црквени обред.
У модерним временима, овај обичај узајамне повезаности и сарадње прелази и на градове. Тако да је у свету обичај да град са једним или више градова буде партнер - град побратим. Таква веза се најчешће огледа у културној или хуманитарној сарадњи ових градова.
Истражујући са којим градовима Шабац има побратимски однос и каква је сарадња до сада остварена, логично смо кренули од званичног градског сајта. И већ ту смо наишли на проблеме. На овом сајту постоји страна „Градови побратими“ и ту су, кроз графичке приказе повеља о братимљењу, набројани: Кралупи (Чешка), Аргостоли (Грчка), Фудзима (Јапан) и Кирјат Ата (Израел). Осим пуког набрајања ових градова о њима нема никаквих података (за два града нема чак ни податак које године је повеља потписана), а саме повеље су графички приказане у таквој резолуцији да их је немогуће прочитати.
Истражујући даље, у бази података Сталне конференције градова и општина, пронашли смо да се, поред горе наведених, као побратими Града Шапца наводе и: Бијељина, Брчко, Лопаре, Тузла, Угљевик и Зворник (сви у БиХ). У још неким изворима до којих смо дошли, као град побратим помиње се и Иваново (Русија). Остали смо у недоумици да ли је градски сајт непоуздан и неажуран или су подаци добијени из других извора нетачни.
Било како било, чињеница је да просечан становник Шапца, о градовима са којима се наш град побратимио не зна ништа, а да и они који желе да знају, немају одакле да се информишу. Тамо, где би званични подаци најпре требало да стоје, на званичном градском сајту, тих података нема (званични сајт града Кралупи се може пратити и на српском језику). Поред тога што нема информација о самим градовима, нема ни података о досадашњој сарадњи, како се она тренутно одвија, нити шта се чини да се она продуби.
Мишљења смо да је братимљење градова леп обичај који са собом носи огроман неискоришћени потенцијал за упознавање и сарадњу, пре свега младих људи. Да би се пријатељство градило и ојачавало, неопходно је да се најпре “пребројимо“, да се упознамо, да се интензивира културна и спортска размена и сарадња, а са овим ће се отворити и могућности за снажнију привредну интеракцију.
Због свега наведеног ГИ КОРАК је градоначелнику упутила иницијативу:
1. Да се на званичном градском сајту, страница посвецена градовима побратимима, преуреди тако да на њој буду наведени сви градови побратими. Да се наведе када је и којим поводом, са сваким од ових градова, потписана повеља о братимљењу, те да се објаве текстови самих повеља. Да о сваком од градова побратима буду објављени основни подаци и занимљивости. Да се редовно објављују информације о оствареној сарадњи, као и да се на градском сајту поставе линкови ка званичним интернет- презентацијама свих градова побратима.
2. Да се у градским парковима по једна зелена површина посвети градовима побратимима. На овим просторима би се поставиле пригодне табле са повељама о братимљењу, а сами простори би се, у естетском смислу, уз сугестије и сарадњу са градовима побратимима, уредили по узору на неки простор из ових градова (реплике споменика, фонтана...). Ово би уједно била прилика и за оживљавање међусобне сарадње.
3. Да се приреди најмање по једна наставна јединица посвећена градовима побратимима, а које би се изводиле у оквиру наставе географије у основним и средњим школама и чија улога би била упознавању најмлађих Шапчана са градовима побратимима града Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa