Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЈОГЕ

ШАБАЧКИ ПОЗДРАВ СУНЦУ

Поводом Светског дана јоге, који је обележен прошле недеље, 21. јуна, премијер Индије Нарендра Моди недавно је послао срдачно писмо премијеру Србије у коме је изразио своју захвалност на подршци у обележавању овог датума који је на предлог председника Владе Индије изгласан у Генералној скупштини Уједињених нација. Тако се у сарадњи са Амбасадом Индије, како је истакла и амбасадорка Нариндер Чаухан, на овај начин ставио акценат на сарадњу између две земље по први пут и по питању здравља.
Тим поводом Јога центар „Ананда“ Шабац, који припада Јога алијанси Србије и Европској јога алијанси, придружио се манифестацији посвећеној лековитом учинку ове древне традиционалне индијске терапијске методе. Уз „Сурја намаскар“, тј. „Поздрав сунцу“, и асане сви присутни, међу којима је било и оних који су први пут дошли, осетили су благодети јоге уз хармонију духа и тела.
- Хвала свима који су подржали овај дан. Јутро нам је дивно почело. Наставите са осмехом на лицу и љубави у срцу. Ом сханти ““ рекла је Тања Тадић, сертификовани инструктор јоге.
После дегустације цејлонског чаја и опуштену причу дружење се наставило у Великој сали Културног центра где су сви заинтересовани, захваљујући Амбасади Индије у Београду, имали прилику да погледају филм о јоги.
- Индијска цивилизација је подарила највећи поклон свету а то је управо јога која између осталог повољно утиче на јачање коштаног система, зглобова, мишићне мускулатуре, поправља држање, развија вољу, концентрацију, благотворно делује на кардиоваскуларни нерви систем и враћа у садашњи тренутак, развија осећај бивствовања овде и сада. Једна од многобројних врста је и „Ха-тха“ јога која се бави пре свега физичким аспектом човека. Усмерена је на телесне вежбе. На тај начин успорава старење и унапређује опште психо-физичко здравље на менталном, емоционалном и духовном плану ““ истакла је Маја Докић, сертификовани инструктор јоге и холистички, спа и велнес терапеут, обраћајући се окупљенима пре пројекције филма.
Сви они који су бар једном испробали јога асане не одустају јер у њима проналазе мир, опуштеност, задовољство.
- Јога је за мене једна оаза, зелена ливада на којој пуним батерије. Пошто смо сви изложени стресу и убрзаном начину живота човеку је потребно да у току недеље одвоји пар сати за себе. Има много користи од јоге. Пре свега здравствених које су важније од естетских, али и естетских јер су нама женама веома битне. Вежбам четири године у Јога центру и презадовољна сам самим тим што смо привилеговани што имамо овако дивну инструкторку као што је Тања Тадић. Свако би требао да покуша ““ искрена је медицинска сестра Драгица Мијаиловић.
Јога не познаје ни године ни веру. Доступна је свима било где и било кад.
- Јогу вежбам четрнаест месеци. Пре тога сам пуно слушала о њој. Циљ ми је био да ојачам тело и дух, позитивне мисли, а пре свега да каналишем стрес. Пошто ништа не долази преко ноћи уз предан рад и упорност труд се исплатио. Сјајно је што јогу можете да радите и код куће, у природи, поред реке, на мору. Препоручујем свима ““ поручила је Јелица Маринковић.
У прилог њеном значају иде и чињеница да је и Србија, у оквиру свог здравственог система, прихватила као „методе дијагностике, лечења и рехабилитације“, јогу, ајурведу, и хомеопатију што чини три петине основног система традиционалне индијске медицине у који спадају још и унани и сидха.
ЈОГИНИ ИЗМАМИЛИ ДУГУ
Међународни дан јоге успостављен је на предлог Републике Индије, резолуцијом коју је у децембру прошле године донела Генерална скупштина Уједињених нација, уз подршку 193 делегата и 177 земаља, укључујући и Републику Србију.
Први пут је овај датум, 21. јуни, обележен ове године у 42 града наше земље у којима се налазе чланице Јога савеза Србије. Древна метода самоусавршавања, представљена је у оквиру Јога центра Шабац, у недељу, на Старом граду.
- Одазвали су се људи који вежбају у нашем клубу, наравно не сви, многи су спречени годишњим одморима, викендима, неки просто не воле да вежбају на отвореном... Но, то је велика радост признања друштвеног значаја јоге, рекла је Љубинка Маричић, инструкторка.
Јога савез Србије је прославио 21 годину активности у промовисању јоге као здравог начина живота, а у Шапцу се развија последњих неколико година, што се потврђује у све већем броју клубова.
- Тај дан се ломио, размишљао, хоће ли пасти киша или неће, али, баш пред сам час, небо се разведрило. Постоји још један феномен, из прикрајка, негде са десне стране према Сави, одгоре нас је посматрала дуга, додаје Љубинка.
То се не дешава први пут. Пре три године, када је уприличена вежба Поздрав Сунцу у Београду, на традиционалном окупљању јогина, киша је падала читавог дана. Када се приближило подне и јогини почели да се припемају за вежбу, без обзира на време, киша је престала да пада. Након петнаст минута, када се вежба завршила, почело је да лије као из кабла.
М.Ф.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa