Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
ИЗМЕЂУ РЕДОВА

СРБИ, ПА ЦЕО СВЕТ

Дошло лето. Додуше само календарски, јер на дан почетка најлепшег годишњег доба неки су заложили пећи. Али, шта је ту је, дај шта даш. Лето је лето.
Млада српска фудбалска репрезентација показала је да није сва мудрост и умеће у старијим. Наиме, ови млади освојили су прво место на светском шампионату у фудбалу. За оне старије већ одавно знамо да не могу да се пласирају ни на одговарајуће такмичење а камо ли да нешто освоје. Опет се показало да нису сви Срби исти.
И кад смо код тога, уз силне честитке младим фудбалерима, најчешће поруке гласиле су “Не дајте да вас покваре“. И ајд“™ сад ти Србине буди човек. Па ко то квари тај наш добри млади нараштај, зашто се то једном већ не каже. Не можемо се више сви, и добри и лоши, заклањати из успешних.
Ко о чему, ми ћемо по српски, о фудбалу. И то ћемо сад да препредамо док не досадимо и себи и другима. А и има се рашта. Само видети наслове у светској штампи “Србија првак света“, мало ли је.
Кажу да је недавно приликом полагања контролног испита за основце, највећи проблем представљала географија. Па разумљиво, ни њихови наставници, а и они још ученији, не могу да се снађу у данашњем земљопису. Често се мења.
У Липолисту, ту недалеко од Шапца, одржан традиционални фестивал ружа. Била је то некада, у бившој Југославији, међу првим манифестацијама лепоте. Па и сад је било лепо, лепо цвеће, лепи су и људи који воле цвеће, лепе и песме које су певали... Али, има оних који би да празник цвећа претворе у вашар, па су у центар села дотерали рингишпиле и остале арлаукајуће играрије. Међу нама има и оних који мисле да су људи сунцокрети па да се окрећу тамо амо. Па ни сунцокрет није цвет, али цвета.
А у Риму, главном граду Италије, одржан велики протест против једнополних бракова. Поодавно се човечанство, поједино додуше, пита докле је дошао тај данашњи живаљ кад мора да демонстрира како би очувао оно што је природа створила. Е сад, питање је шта је то данас природно.
Тако и ово што се данас дешава са Грчком, могло би се описати као оно када је једног Шапчанина извесни странац на савској обали питао када стиже брод а Чивијаш му то европејски растумачио: “Ако васер буде гут, лађа сутра можда комт, можда морген, можда никс“. Па да!
Бранко Јелић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa