Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
СПАШЕН

“КАМЕН ЗНАМЕН“

У Шапцу се последњих година много гради, руши, реконструише све са циљем да град добије на изгледу а грађани лепши свој град. То је, свакако, за похвалу.
Тренутно највећа грађевинска активност у граду је изградња, односно реконструкција централног градског трга, простор испред хотела “Слобода“, за оне који не знају о ком делу града је реч.
Из средстава информисања сазнајемо да је архитектонско решење градског трга младих Шапчана похваљено од стране Савеза урбаниста Србије, као једно од најбољих у Србији из ове области.
Сви већи грађевински подухвати, када се нешто руши или гради, имају једну “опасну“ радњу, ако градитељима на то није на време скренута пажња, да униште нешто што има историјски и културни значај.
Баш овде у центру града, где се сада изводе највећи радови, у оном кругу код “Кифле“, сакривену од очију јавности, до данас била је плоча звана “Камен знамен“.
Да кратко подсетимо, о значају и судбини ове плоче “Глас Подриња“ је писао у октобру 2012. године. Кратак историјат овог Камена је: постављен је 23. октобра 1970. године на 500. годишњицу града Шапца, као људске насеобине. Камен нема никакав политички значај, већ искључиво клутурно историјски, са циљем да подсећа и садашња и будућа поколења на историју свога града.
Да би се знало ко, када и зашто поставља ову плочу на њој је уклесано: на 500. годишњицу свога града Шапчани уградише Камен знамен 23. октобра 1970. године. Данас, 45 година од постављања Камена знамена, када још увек има живих људи сведока уградње камена, треба да стрепимо шта ће бити са једним значајним историјским експонатом. Нико не може да замисли, ако се сада неко не побрине, шта би било за само будућих педесет година са оваквим обележјем.
У “Гласу Подриња“ од пре три године поменути су као могући одговорни да брину о историјском Камену знамену, а то су историчари, архитекте, књижевници, песници, уметници, музеј... За сада у јавности нико од ових се није огласио.
Неколико Шапчана, када су видели да се ради на реконструкцији трга, пожурили су и подсетили градитеље на место где се налази веома значајан Камен знамен. Срећом, они су то схватили врло озбиљно и спасили Камен знамен. Ено га сада на травњаку испред хотела. Они даље не знају шта ће бити са њим. Похваљени и можда и награђени млади архитекте могли би да се потруде па нађу згодно место и за ову историјску знаменитост, можда код хотела, поред фонтане и споменика са одликовањима, да увек буде грађанима и туристима пред очима, а то значи да нешто знају и о Шапцу.
Стеван Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa