Инфо

16. јул 2015.16. јул 2015.
у Липолисту

ШабаЧки караван народне музике

У организацији Иницијативе „Село-град“, а под покровитељством Града Шапца, у Липолисту је прошлог четвртка одржан концерт изворне народне музике који је окупио више стотина мештана Липолиста и околних села. Према речима Тање Радовановић, која је осмислила и покренула пројекат примене културних садржаја у сеоским месним заједницама, циљ концерта је неговање и афирмација српске традиционалне песме.
Посебна улога оваквих манифестација је упознавање младих са изворном музиком и етнолошким вредностима. Први у низу концерата одржан је у априлу, у оквиру обележавања Дана града Шапца, други у Змињаку, а затим и у Дреновцу.
- Трудимо се да живот града приближимо животу села, односно да културно-образовни садржаји буду што заступљенији у сеоским срединама. Ово је још један у низу концерата којима полако оживљавамо домове култура, што нам је и циљ. Локална самоуправа се залаже да се у свим месним заједницама што пре обнове домови културе, како би мештани села имали адекватно место окупљања, дружења и едукације. Организатори оваквих манифестација осмишљаваће програмске садржаје намењене потребама и жељама свих узраста сеоског становништва, нагласила је Тања Радовановић, одборница у Скупштини града Шапца Иницијативе „Село-град“ и саветница за културу. Она је додала да ни недостатак услова у Дому културе у Липолисту није спречио организатора да понуди квалитетан концерт на отвореној сцени.
Како је оценио Горан Мијалиловић, председник Савета МЗ „Липолист“, организација концерта била је одлична, реаговање мештана изванредно, а посећеност изнад сваког очекивања.
- Људи су одушевљени оваквим манифестацијама и желе слична окупљања и убудуће. Ово је добар начин да се друже и опусте, а уједно је и прилика да позовем све људе добре воље да заједно са локалном самоуправом помогнемо изградњу Дома културе, јер Липолист са својим угледом и традицијом заслужује објекат такве намене, рекао је Горан Мијалиловић.
Караван народне музике наставља се у Штитару, Прњавору, Мишару и Криваји.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa