Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
УРЕЂЕЊЕ СЕОСКИХ ГРОБАЉА НА ПОДРУЧЈУ ШАПЦА

БОГОСАВАЦ ЗА ПРИМЕР

Сеоско гробље у Богосавцу једно је од најуређенијих на подручју града Шапца. Сређивање овог места почело је пре 15 година, добровољном акцијом грађана којом је руководио Савет месне заједнице
До пре 15-ак година сеоско гробље у Богосавцу није се много разликовало од сличних објеката широм шабачке општине. Мештани су тада, уз подршку Месне заједнице, одлучили да среде овај простор. Пре десетак година асфалтиран је и пут који води до гробља и цркве-капеле Марије Магдалене која се налази у непосредној близини. Гробље је ограђено, а кошење траве обавља се веома често.
- Савет месне зајединце је још 2001. године одлучио да уреди гробље у Богосавцу. Прва смо сеоска месна заједница која је, прикупљањем средтстава од свих мештана, набавила тример за кошење траве. Користи га радник који одржава гробље, а његове услуге плаћамо сви, подједнаким новчаним износом. Део мештана који је своје рођаке сахрањивао на овом месту је, уместо новча за сахрану, донирао средства за набавку ограде, тако да је овај простор већ годинама уназад веома уређен, наводи Миливоје Гајић, председник Савета месне заједнице Богосавац.
Мештани Богосаваца сваке године издвајају 600 динара за уређење гробља. Проценат наплате услуга радника који је ангажован на одржавању гробља је веома висок, што доказује солидарност мештана.
- Мештани Богосавца су солидарни. Иако плаћање није обавезно, скоро 85 одсто становника плати ове услуге. Проценат наплате од људи који живе ван Богосавца, а чији су најближи сахрањени овде, још је већи, и износи готово 100 одсто. Људи су решили да наше гробље буде уредно и чисто, каже Здравко Ивановић, радник на одржавању гробља.
Мештани Богосавца више су него задовољни изгледом читавог комплекса.
- Памтим како је ово гробље изгледало пре 50 година, а никада није било уређеније него у претходних 15. Сви мештани су веома задовољни изгледом овог места, каже Милосав Срнић, мештанин Богосавца.
Чланови Савета месне заједнице Богосавац до сада су, најчешће у сарадњи са градом, урадили доста по питању уређења путева, сређивања школског дворишта и отварању амбуланте. Започета је и изградња новог Дома културе, а наставак овог посла ће, уз постављање нове и ширење постојеће јавне расвете, бити један од приоритетних послова и у наредном периоду.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa