Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
ОДРЖАН 46. МЕЂУНАРОДНИ ПЛИВАЧКИ МАРАТОН ЈАРАК ““ ШАБАЦ

ПРЕСТИЖ БАЛКАНАЦА

Дује Милан из Хрватске и Јелена Јечански из Србије на победничком постољу у недељу. Шапчанин Никола Пауновић најбољи у Мини маратону. У ишчекивању победника на плажи „Стари град“ одржано низ спортских манифестација које је пратило око 1.500 гледалаца. Све присутне забављала шабачка музичка група „Љњадро“
Температура ваздуха од преко тридесет степени, воде двадесет пет и по, низак водостај реке Саве од минус шездесет, нису спречили седамнаест пливача из девет земаља ““ Америке, Бразила, Италије, Чешке, Мађарске, Хрватске, Македоније и Србије, да савладају стазу дугу деветнаест километара. Тачно у једанаест часова пливачи су кренули из Јарка, а после сат, четрдесет осам минута и педесет две секунде први кроз циљ прошао је Дује Милан из Хрватске.
- Било је јако тешко. Трка је на једној светској разини. Дао сам стварно све од себе. Смогао сам задњи атом снаге да извучем током трке. Јако је могуће да ћемо поново доћи. Драга нам је ова трка. Долазимо брат и ја већ четири године заредом ““ рекао је Дује по изласку из воде.
Следили су затим Тамаш Новошат из Мађарске, Карел Балоун из Чешке, док је као четврти, а у домаћој конкуренцији први, стигао Тамаш Фаркаш из Бечеја.
- Први пут пливао сам овај маратон. Било је јако тешко. Задњих пет километара су појачали темпо. Пробао сам да идем са њима али ми је на крају било веома тешко. Задовољан сам са својим успехом ““ задихано је изјавио Фаркаш.
Међу дамама најбоља је била Јелена Јечански, такође из Бечеја, бранећи боје Србије. Овој изузетно талентованој петнаестогодишњакињи било је потребно три сата и три минута да стигне до циља.
- Трка је била много тешка. Имала сам превише криза. Нисам мислила да могу да издржим деветнаест километара и онда ми је тата рекао треба још десет километара. Не могу више, почела сам да вриштим. На сваких можда два, три километара имала сам кризе. Ту сам вриштала колико ми је било тешко. Али добро искуство. Успела сам захваљујући људима око мене на чамцима који су ми викали „ајде, мораш, мораш, ајде још мало, само још мало, ево га мост, ево га Шабац, ајде још мало“ ““ додала је Јелена која је од домаћих такмичара стигла трећа после Бенце Балзама, такође из Бечеја.
Друго место припало је Лаури Вас из Мађарске, а треће Ники Перчић из Хрватске.
- Задовољан сам са маратоном. Као што и сами знате трка је успела. Борба је била добра. Наш најбољи пливач Тамаш Фаркаш заузео је четврто место у финишу, а наша пливачица Јелена Јечански прва од дама. Задовољан сам са одзивом пливача, условима реке Саве, уопште са организацијом и са грађанима. Енергија маратона је била много добра. Можемо да славимо што Србија има два добра маратонца, будуће звезде ““ изјавио је Војислав Мијић, директор Шабачког маратона.
Државно првенство у рвању на песку
И ове године своје способности одмерили су и рвачи на 6. Државном првенству у рвању на песку који су први изашли на плажу „Стари град“. Такмичило се у четири категорије ““ пионири, кадети, јуниори и сениори. Титулу свеукупног победника, односно екипног такмичења, однео је РК „Витез“ из Шапца, док су други и трећи били РК „Младост“ Ваљево и РК „Тент“ Обреновац.
Кајакашке трке
Кајакаши КК „Зорка“ Шабац одмерили су снаге у две категорије - кајак једносед, пионири, на 500 метара и М-К једносед, млађи пионири на 500 метара. У конкуренцији девојчица прво место освојила је Лена Перишић, друго Кристина Милунић, а треће Софија Павловић. Код дечака најбржи су били Петар Ђорђевић, Константин Бечејић и Филип Новаковић.
Мини маратон 1.200 метара
Шест пливача стартовало је тачно у пола дванаест код савског моста, да би после само двадесет минута и тридесет осам секунди добили и победника. Шеснаестогодишњи Шапчанин Никола Пауновић, иако је било тешко, како је и сам потврдио, успео је да остави противнике иза себе.
- На почетку сам мислио да одустанем. Топла вода. Рекох издржаћу до краја и успео сам. И раније сам учествовао на овом маратону. Једне године сам био први, а друге трећи. Пре три године тренирао сам пет година пливање али сам одустао јер нисмо имали где да тренирамо, путовали смо ““ задихано је испричао Никола.
Други кроз циљ стигао је Ђорђе Орловић, а одмах за њим и Стефан Лукић.
Државно првенство у одбојци на песку
Августовска врелина није сметала ни одбојкашима који су се такмичили на Државном првенству у одбојци на песку. У женском финалу снагу су одмериле Београђанка Александра Алексић и Новосађанка Нина Шкарић против Светлане Симић из Клека и Александре Фраитовић из Сремске Митровице. Пар Алексић ““ Шкарић победио је са 2:1. И у мушком финалу постигнут је исти резултат у корист Новосађана Стефана Басте и Лазара Коларић који су надиграли Коцељевца Немању Видића и Београђанина Миљана Киковића.
Пре почетка женског финала, по први пут, одржано је и финале „Вип кидс лиге“, а најмлађи одбојкаши су имали прилику да чују и савете прослављеног одбојкашког аса Владимира Грбића који води Школу одбојке.
- Кад дођете у град који има такаву спортску традицију као што има Шабац онда знате да сигурно неће бити проблема у смислу да ће спортски дођаја протећи онако како треба. Питање је само колико добро. Заиста феноменално организовано. По први пут смо направили овде финале Кидс лиге као најаву женског финала што до сада није било направљено. Надам се да је ово почетак добре сарадње. Покушаћемо да конкретизујемо разговор који смо водили ових дана око заједничког терена који би могли сви да користе. У принципу заиста направити једну праву спортску арену где ће моћи да дође много више људи, много више и боље да се ради - рекао је Грбић.
Заменик градоначелника Немања Пајић изразио је задовољство што се први пут у граду одржава једна оваква манифестација.
- Оно што ми је посебно драго јесте да смо оправдали поверење који је имао Одбојкашки савез по питању нас. Очекујемо да то постане једна традиција, да Шапчани изађу на реку Саву и да се дружимо. Ово је, пре свега, једна велика рекреација, једна забава. Ови терени трајно остају овде што је јако значајно тако да ће моћи наши суграђани да их користе. Жеља града је да се не заврши само са одбојком на песку него да ту буду и други спортови као што су рукомет и фудбал тако да ћемо радити на томе и убудуће како би што више људи долазило да се рекреира и ужива ““ додао је Пајић.
Базар здравља
За све оне који су желели да провере тренутно здравствено стање Дома здравља Шабац организовао је „Базар здравља“. После мерења притиска и нивоа шећера у крви посетиоцима посетиоцима је дељена по једна зелена јабука и промотивни материјал.
Стреличарство
Посетиоцима су и овога пута своје вештине демонстрирали чланови Стреличарског клуба Шабац. Свако је имао могућност да се окуша у овој витешкој вештини.
ТРКА ИЗ МЕТРА У МЕТАР
Од Јарка се кренуло оштро што је и обележје трке. Повела је група у којој је била и такмичарка Србије Јелена Јечански испоставиће се победник у конкуренцији дама. Опет код мушкараца за фаворита је словио Хрват Дује Милан победник 46. интернационалне трке.

Али кренимо редом. Већ на два километра од старта повео је Македонац Илијевски, пратио је Милан а трећи био Балзам из тима Србије. Јелчански водила и у том трену.
Код Гомолаве Хрват преузима вођство, Илијевски је други а сустиже и Мађар Новошат.
У истом ритму пливало се до средине стазе у ритму десетак до дванаест минута по километру уз сјајну координацију чамџија Микице Вељовића за коју су се постарали неуморни тим радиоаматера клуба „Никола Тесла“.
За све урађено капа доле.
И надаље мртва трка којој се крајњи исход није дао наслутити. Код дама уз бриљантну Јечански за добар пласман прикључиле су се Лаура Вас из Мађарске и Вероника Милерска из Чешке.
Да крај буде узбудљив побринули су се и Чеси и то прво Балоун, а потом и Тобијаш. Истрајнији је био Балоун, а ритам сјајан. Одлука је пала око Силоса где је вођење из чамаца превагнуло.
И за крај осврта на трку права анегдота. Маратонац из УСА је пливао пар километара за осталима па се неко у шали упитао да ли је пошао у Сремску Митровицу или пут Шапца.
Било како било трка која се најављивала спором била је динамична и неизвесна до последњег тренутка. Уобичајени број посматрача током трке зачинио је престижну манифестацију која се репризира наредног лета.
Живео маратон.
Текст и фото: Оља Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa