Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
АБД - ПРОМ

ЗАДОВОЉНИ САРАДНИЦИ НАЈВЕЋИ КАПИТАЛ

У циљу успешнијег пословања и трајне сарадње са намачким прерађивачем, домаћим произвођачима недавно подељено 200.000 садница јагода. Капацитети хладњаче ове сезоне повећани за 1.000 тона. Највећи део воћа за сада одлази у Швајцарску
Дугорочна визија и целодневна ангажованост на њеном испуњену су само неки од предуслова пословног успеха. Други, не мање значајан део зависи од сарадника и то не само оних који се налазе унутар саме фирме већ свих партнера у ланцу пословања. Да би се задобило њихово уважавање и пуна приправност неопходно је бескомпромисно поштовање договореног, али и константно унапређење услова рада.
-У протекле две и по деценије пребродили смо разне тешкоће, савладали бројне изазове. То све не би било могуће да нисмо били максимално сконцентрисани на пословање и сарадњу како са људима од којих купујемо робу тако и на партнере којима продајемо - каже Александар Јаковљевић, директор АБД-ПРОМ из Јевремовца.
Воћарима од којих се откупљује роба, гдинама у назад су на располагању савети стручњака али и различите олакшице по којима могу набавити неопходна ђубрива и заштитна средства. Исплате за откупљену робу су увек у договорено време, а ове сезоне се отишло корак даље. Произвођачима који су испунили критеријуме, подељено је 200.000 садница јагоде за индустријску производњу, са загарантованим пласманом и ценом за наредне три године.
-Склопили смо уговор са купцем из Немачке који на годишњем нивоу преради око 12.000 тона јагода. Обавезу да снабавимо 200.000 сертификованих садница из Холандије и разделимо их нашим произвођачима смо ових дана испунили, а Немци гарантују пласман и цену у наредне три године - истиче Јаковљевић и објашњава.
- На нашем терену годинама у назад имамо проблем што произведемо више јагода него што су реалне потребе. Реч је о конзумним сортама које на почетку имају добру цену, али касније она “падне“. Ове сорте не интересују немачког купца. Наш циљ је да се произвођачи сада делом преорјентишу на индустријске сорте, које имају мању али сталну цену и да током оптималног периода успемо да подмиримо бар десет одсто потреба немачких партнера. Водили смо се мотом да не можеш убедити људе у нешто ако им не пружиш могућност, тако да за сада имамо: обезбеђено тржиште, стручна комисија је одабрала најбоље произвођаче како би задовољили и квалитет, а ти произвођачи су добили фолију и заливни систем „кап по кап“ по најповољнијим условима, односно све то могу отплатити јагодом.
Наше подручје је како каже Јаковљевић Богом дано за производњу јагода, тако да се са пуним правом нада успеху наведеног пројекта што би условило даље ширење посла.
- Ове године наше капацитете само подигли за још 1.000 тона. Међутим, имамо још један уређени део који је скоро завршен и који ће се ширити у зависности од успеха пројекта са Немцима - наводи Александар Јаковљевић.
Породично предузеће АБД Пром у Јевремовцу постоји од 1991. године, док је хладњача почела са радом 2001. године. Укупни складишни капацитети воћа које се у највећој мери извози на тржиште Европске уније, данас су око 3.000 тона, са тенденцијом даљег проширења. У фирми је запослено 56 соба, од чега 22 на неодређено време.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa