Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
ОД 17. ДО 23. АВГУСТА У ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“ 10. „ЛЕТЊИ МАТЕМАТИЧКИ КАМП “

ЈУБИЛАРНО ОКУПЉАЊЕ ЉУБИТЕЉА ПРИРОДНИХ НАУКА

У току седмодневне надоградње стечених математичких знања вршњачком едукацијом биће одржано сто тридесет пет часова из математике и тридесет из физике за око двеста педесет основаца од трећег до осмог разреда из Србије. За наставнике шабачких основних школа предвиђен бесплатан семинар из програмског пакета „Геогебра“
Покретачка снага проф. Миољуба Исаиловића протеклих година успела је већ десету годину за редом да одржи континуирани рад „Летњег математичког кампа“ у ОШ „Николај Велимировић“. Тако ће и ове године од 17. до 23. августа камп окупити педесет основаца од трећег до осмог разреда из целе Србије и четири пута више заинтересованих младих љубитеља математике, али и физике, из Шапца и околине.
- Имали смо доста позива у току јуна, јула и сад у августу, шабачких основаца који су заинтересовани за долазак на камп. Што се тиче наших основаца њихово је само да се појаве у понедељак у десет часова седамнаестог августа на свечаном отварању и затим кренемо са радом. Од ове године, као новина, а што већ практикујемо са ученицима током протеклих година, биће и израда зборника семинарских радова ученика од петог до осмог разреда на произвољну тему, који су предвиђени као својеврсна улазница за камп - рекао је проф. математике Владимир Михаиловић који је поред Милоја Јоксимовића, некадашњег ученика школе, а данас Математичке гимназије, и директорке школе Весне Живановић, био задужен за организацију овогодишњег кампа.
У јубиларној десетој години одржавања кампа, на жељу учесника, биће организовани и часови из физике које ће држати предавачи Александар Пузовић, Јово Михајловић и Весна Рибић.
- По два часа из физике за ученике од шестог до осмог разреда реализоваће се у поподневним часовима. После тих часова изводиће се лабораторијске вежбе како би ученицима физика била што примамљивија и опипљивија. Надам се да ће бити интересовања јер су се ученици изјаснили да би волели поред часова математике да похађају и часове физике тако да смо то и испоштовали - додала је проф. физике Весна Рибић.
Уведена од прошле године мотивациона предавања имају за циљ приближавање математике деци кроз њену примењеност у разним наукама.
- Покушавајући да то постане традиција ове године смо позвали у госте два велика научника. То је др Ивана Гудељ из Велике Британије са Егзитер универзитета. Њена област интересовања су примена математике у медицинским и биолошким наукама. Други гост је Зоран Гајић са Радгерс универзитета из Њу Џерсија, иначе познати професор који је гостовао на разним универзитетима широм света. Његова област је примењена математика у електротехничким и компјутерским наукама. Мотивациона предавања држаће се од осам часова увече од понедељка до петка. Надам се да ће наши ученици уживати у њиховим предавањима - уверена је проф. математике Мирјана Обрадовић.
Заснован на волонтерском раду камп ће и ове године понудити бесплатан смештај за ученике из других градова Србије, као и храну и материјал за рад за све учеснике. Значај рада поред града Шапца, који је и ове године пружио значајну финансијску помоћ, препознали су и вишегодишњи покровитељ и донатор „Телеком Србија“, амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду и „Мицрософт“.
- Вредност кампа се огледа и у броју спонзора и у именима која иза тога стоје. Ми ћемо се трудити да наставимо и даље, када прође ова десетогодишњица, са овим што смо започели пре десет година. Оно што је мени посебно драго као неком ко је на челу школе јесте што смо добили младе снаге на пољу математике али и других наука које нас старије прате у многим стварима. Осим што се пружа додатно знање деци у току кампа биће одржан и акредитован семинар за колеге математичаре и учитеље. Бесплатни семинар за све људе који се пријаве. Трудимо се да се уз едукацију деце изврши се и едукација и што боља припремљеност и колега. Свеобухватно се ради на разним пољима - истакла је директорка Весна Живановић.
Присуствујући конференцији за медије протеклог понедељка градоначелник Шапца Небојша Зеленовић нагласио је да нема бољег начина преко кога град може да се промовише од знања и улагања у знање и младе.
- Сигуран сам да је у овом тренутку најважнија ствар која ће се одвијати у Шапцу управо Математички камп који је промоција знања и правих вредности. Надам се да ће у будућности бити промоција правих вредности и у Србији. Град то подржава. Ово је нешто што треба подићи на заиста велики ниво - поручио је градоначелник.
Међу овогодишњим предавачима, вршњачким едукаторима, наћи ће се освајачи медаља на српским и балканским олимпијадама из физике, ученици првог и другог разреда средњих школа претежно Математичке гимназије. Једни од њих, иначе бивши шабачки ученици, су и Радоица Драшкић из Клења, матурант Шабачке гимназије, и Шапчани Константин Нинковић, Бранко Радовић и Милоје Јоксимовић, ученици другог разреда Математичке гимназије.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa