Инфо

13. август 2015.13. авг 2015.
ПЛАНИНАРСТВО

СТАЗАМА 2. ПРЕКОБРОЈНОГ ПУКА

Доследно као и сваке године шабачки планинари, чланови ПСД “Цер“ обележавају годишњицу Церске битке, у којој је српска војска у И светском рату, извојевала славну победу над много бројнијим и у техници опремљенијим непријатељем.
Обележавање 101. годишњице одвијало се под мотом “Марш трагом другог прекобројног пука“:
“Марш другог прекобројног пука“, изведен од стране планинара из Србије и Републике Српске, на падинама Цера, села Трбосиље, Милине и Криваје са наравно Текеришом.
Маршевска колона планинара кренула је са Цера, од планинарског дома “Липове воде“ преко виса Главићурак ка Текеришу, где је након два и по сатног марша положила цвеће на спомен костурницу палих ратника, а потом у лаганом пешачком ходу наставила маршуту ка полазишту, где је стигла око 16 часова. За све учеснике марша припремљен је војнички пасуљ, посни или мрсни зависно од жеље учесника.
На овој манифестацији двадесет и једно планинарско друштво узело је учешће, са преко 230 учесника, међу којима је највећи број било омладинаца и деце, старости од 4,5 до 10 година.
Најмлађем учеснику припало је признање ““ захвалница, а то је млађани четворо и по годишњак Данило Пановић из Шапца, док је такво признање понела чак у Москву, десетогодишња Дана Марковић.
Поред планинара на овом маршу узели су учешћа како извиђачи, тако и бајкери, еколози. Посебно је вредно истаћи преставнике еколога из Бадовинаца, на челу са Светиславом Тошићем, као и педесетак добровољних даваоца крви из Бијељине и Угљевика, који су својим присуством желели да увеличају значај поменуте манифестације.
М.Ботић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa