Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
ЗАВРШЕНО ТАКМИЧЕЊЕ „РУКА У ТЕСТУ 2015“

МЛАДИ ШАПЧАНИ НАЈБОЉИ ЕКОЛОЗИ

Такмичење „Рука у тесту“ (ЛАМАП) 2015. „Осмислите данас сутрашњи свет“ је завршено, а град Шабац и Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ могу да се поносе. Наиме, марљиви рад и добра идеја довели су их до награде. И то прве. А о чему је реч?
У оквиру 21. Конференције Уједињених нација о климатским променама којом председава и дочекује Француска у децембру 2015. године, Француски институт у Србији организује Француско-српски месец науке на тему „Еколошки изазови: а да се аклиматизујемо?“ Том приликом, у четвртак 17. септембра отворена је изложба „Клима, изложба под углом од 3600“ и уручене награде такмичења „Рука у тесту 2015“. У конкуренцији пројеката за категорију средњих школа, 1. награду освојила је – мр Татјана Марковић Топаловић, члан удружења ЕКОС (од 2010.) са ученицима из Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ (уз свесрдну помоћ ученика Гимназије и Техничке школе) Шабац за пројекат реализације личних карата стабала у граду Шапцу „Уцртано дрвеће“.
Након позива за подношење кандидатура објављеног овог пролећа, конкурс ЛАМАП изазвао је велико интересовање: достављена су 22 пројекта (12 пројеката у категорији „нижи и виши разреди основне школе“ и 10 пројеката у категорији „средње школе“). У категорији основних школа додељене су три награде, као и у категорији средњих школа. Прва награда је таблет рачунар, друга дигитални микроскоп УСБ 2МП, са постољем и трећа, дигитални микроскоп УСБ 2МП.
Ученици три средње школе, медицинске, техничке и гимназије, окупили су се око идеје професорке физике, Татјане Марковић Топаловић, у жељи да измере старост свих стабала у школским двориштима у 15 градских школа. Значајну техничку и ресурсну подршку су пружиле две институције Центар за стручно усавршавање у Шапцу (где су обављена прва мерења) и ЕКОС. Циљ је био да се одреди врста дрвета, његова старост и прављење биолошког пасоша или наталне карте свих стабала, пре свега у двориштима основних и средњих школа, као и у двориштима јавних установа. Пројекат је подржао и идеју спречавања дивље сече стабала, развијање еколошке свести младе популације и информисање грађана о стању зеленила у граду Шапцу.
О значају пројекта који је награђен првом наградом, председница ЕКОС, Маја Мандић, каже:
„Овај пројекат може да допринесе развоју еколошке свести, а такође и очувању и унапређењу животног окружења у граду Шапцу. За сада је добро позната чињеница да мали број људи животну средину рангира као приоритет, те смо мишљења да ће овај пројекат утицати на ширење еколошке свести не само код ученика, већ код свих становника, са чијом ћемо реализацијом кренути у оквиру пете сезоне насег пројекта “ЕКОС НА ДЕЛУ” и то у основним школама.”
Професор мр Татјана Марковић Топаловић каже: - Задовољство ми је што имам прилику да сарађујем са ЕКОС-ом и Центром за стручно усавршавање који су разумели квалитет једне идеје која се тек материјализовала кроз овај пројекат. Сигурно да највећи део заслуга припада мојим ученицима и сарадницима који су били потпуно посвећени идеји и намери да коначно уредимо зелени фонд нашег града. Ова награда је заправо „ветар у леђа“ уз значајну подршку релевантних субјеката да у граду кренемо у израду биолошких пасоша дрвећа нашег града. Тиме би Шабац био и први град у Србији који организовано чува и прати свој зелени фонд, те би се „модел“ Шапца могао применити и на све остале градове Србије.
Додела награда одржана је у Француском институту у Кнез Михајловој улици, у присуству госпође Беранжер Кенси, путујућег амбасадора задуженог за питања климе, и госпође Кристин Моро, амбасадора Француске у Србији. Изложба је отворена до 24. октобра.
ЕКОС Шабац

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa