Инфо

9. јул 2009.9. јул 2009.
МОЈ ХОБИ

ПАЈИНЕ МИНИ ВОДЕНИЦЕ

До пре пет година Павле Пантелић Паја радио је као заваривач у шабачкој “Зорки“, а од када је пензионер посвети се необичном хобију ““ прављењу мини воденица. Не макета, правих воденица. За израду једне овакве воденице, зависно од величине, ваља потрошити и до годину дана рада, а материјал кошта и по 1.000 евра.
- Моје мини воденице враћају ме у детињство, у родну Доњу Сипуљу. Сећају ме на време које сам проводио у тамошњим воденицама на речицама Церници, било их је шест, и Ликодри где је било петнаестак воденица. Сада нема ни једне. Оне су ми биле инспирација да направим ове воденице и да свако ко дође види и доживи стара времена и живот у воденицама и око њих, прича Пантелић.
Када Паја укључи водене пумпе, зачује се жубор воде, звук воденичног камена... А ту су и макете млинара, сељана који доносе жито на мељаву, запреге које чекају, двориштем се “шећкају“ кокошке и друга перад, по која свиња, пас, мачка... У самој воденици, соба за млинара, у њој кревет са сламарицом, фењер, “склепани“ сто и столица, поњаве... Воденице од дрвета и камена урађене, смештене су у прелеп природни амбијент ““ пуно зеленила, брвна и мостићи преко потока. Баш све као што је и на јави...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa