Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ШАБАЧКИМ ОЛИМПИЈЦИМА

ВИДЉИВИ И ОПШТЕПОЗНАТИ

У античкој Грчкој, малени градови-државе су сваке четврте године накратко прекидали међусобне ратове. Нису их прекидали ни због преко неопходне сиромашне жетве, ни да би се, пре новог боја, извидале задобијене ране, већ због одржавања Олимпијских игара – игара богова. И заиста, учесници ових игара, а нарочито њихови победници су дочекивани, третирани и истински сматрани боговима.
Улога ових богова је била двојака: да пронесу име и славу свога града-државе, и да буду пример и узор наредним генерацијама како се, упорним радом и залагањем, може стићи и даље и брже и више.
Временом су речи као што су Античка Грчка, Олимп, пламен, химна, победничко постоље, пет кругова, пет континената и сусрет најбољих спортиста из читавог света постале јасне асоцијације на Олимпијске игре. У данашње време нема већег и значајнијег такмичења у свету, а ниједна медаља не сија лепше и сјајније од олимпијске. Због тога су Олимпијске игре и олимпијска медаља постали највећи сан сваког спортисте.
Све је мања ова наша земља, а све више медаља. Наши спортисти су многобројним успесима, како у индивидуалним тако и у екипним спортовима, доказали да смо спортска нација. Изгледа да су наша борбеност, упорност, пркос и инат профитирали једино у спорту, а да сам спорт полако постаје део нашег колективног идентитета. Када наши спортисти, на великим такмичењима, остваре добре резултате, нешто због медијских утицаја, а много више због експлозије доброг расположења и радовања осталих чланова породице, комшија и вршњака, на омладину се пренесе осећај поноса и дивљења и сви се фанатично окрећу спорту у намери, да једног дана, постану успешни спортисти и понос нације, града и породице. Нажалост, не прође много времена пре него што узбуђења спласну и победе почну да падају у заборав, а недуго затим се забораве и имена људи који су освајали медаље.
Шабац је град спорта, а сан о олимпиској медаљи су сањали и досањали неки наши суграђани и тако постали део историје Олимпијског покрета, своје земље и свог града. Међутим, намеће се питање да ли данас сви знамо ко су Шапчани, који су у најбољем духу олимпизма учествовали, али и победили на Олимпијским играма? Да ли знамо ко све од наших суграђана у свом дому чува олимпијску медаљу? Нажалост, одговор је вероватно да имена свих досадашњих шабачких олимпијаца зна само мали број наших старијих суграђана. Због тога је наша обавеза да та имена учинимо видљивим и општепознатим. Због спортиста који ће се борити у Рију, као и због генерација спортиста који тек долазе, не желимо да имена наших досадашњих олимпијаца постану део прошлости и падну у заборав. Желимо да се њихова имена упамте и да заувек мотивишу генерације спортиста које долазе.
Грађанска иницијатива КОРАК ће, код градоначелника града Шапца, покренути иницијативу да се у граду, на видном и пешачки прометном месту, на коме нарочито пролази велики број младих, постави спомен-обележје са именима свих Шапчана досадашњих освајача олимпијских медаља, као и да се на том спомен-обележју остави празан простор за уписивање нових имена, како би неки нови клинци сваког дана замишљали своје име заувек урезано у историју спорта и града Шапца.
Грађанска иницијатива Корак

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa