Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.

КОРЕНИ НОВИЈЕГ ПАДОБРАНСТВА У ШАПЦУ

Од два падобранска батаљона 1954. године у Шапцу је формирана чувена 63. падобранска бригада. Прошле недеље, где је сада лоцирана ова јединица ВС у Нишу, обележена је 62. годишњица
У данашњој касарни “Церски јунаци” у Шапцу, далеке 1954. године, од два падобранска батаљона, који су настали још током рата, основана је најбоља падобранска јединица ондашње ЈНА – 63. падобранска бригада, као претеча модерног падобранства у ондашњој Југославији чија слава и данас траје и успешно наставља традиције модерног падобранства данашњи 63. падобрански батаљон.
На свечаности у Нишу на аеродрому, поводом 62. годишњице ове јединице данас због реформе Војске Србије 63. падобрански батаљон је веома добро организовао ову свечаност. Свечаности су присуствовали представници МО, НШ Генералштаба ВС, представници града Ниша, представници цркве, представници града Шапца, више друштвених организација и појединаца. Све присутне веома срдачно поздравио је командант овог батаљона и укратко изнео историју јединице и радне резултате у последњој години. Испред Шапца, града где је основана 63. падобранска бригада свечаности су присуствовали Марко Максимовић, бивши градоначелник и Владан Калановић, бивши командант гарнизона, по позиву домаћина. Они су у кругу касарне на спомен обележју палим и умрлим падобранцима положили венац и одали пошту.
Пре петнаестак година, у знак сећања на дан оснивања 63. падобранске бригаде, у Шапцу је испред уласка у касарну, постављена спомен плоча.
За ову свечаност у Нишу домаћини су организовали технички збор разноврсне опреме и наоружања које јединица користи на обуци у вежбама, затим гости су разгледали веома добро и садржајно уређену спомен собу.
Свечаност у кругу касарне завршена је демонстративним скоком четворице падобранаца, који су своју храброст и вештину потврдили и доказали тиме што су са 800 метара висине скочили тачно на центар фудбалског игралишта у кругу касарне и награђени великим аплаузом.
За време дружења у просторијама касарне домаћина и гостију уручене су златне плакете многим заслужним појединцима. Ове плакете добили су и Марко Максимовић и Владан Калановић из Шапца.

Стеван Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa