Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
СПЦ: У УТОРАК ЈЕ СВЕТА ПЕТКА

ОМИЉЕНА СВЕТИТЕЉКА

У уторак, 27. октобра, СПЦ обележава празник Свете Петке, светитељке српског порекла
Света Петка је рођена у Епивату, граду на обали Мраморног мора, између Силимврије и Цариграда, средином десетог века, у богатој и побожној породици. Њен брат Јевтимије, који се замонашио веома млад, постао је епископ Мадитски.
Након смрти родитеља, Света Петка (Параскева), напустила је родни град и отишла у Цариград, где се замонашила у цркви Свете Софије. Недуго потом, упутила се у Јорданску пустињу, где се подвизавала строгим аскетским животом до позне старости. На искрају земног пута, Светој мајци Параскеви се указао анђео који јој је рекао да напусти пустињу и да се врати у Епиват. Послушна Господу, светитељка је отишла у родни град, где је поживела још две године.
Након што се јавила у сну извесном Георгију и Јефимији, верници су пронашли место где су биле закопане њене мошти и преместили их у храм Светог Петра и Павла у Епивату, одакле су пренете у Цариград. Бугарски цар Јован Асен их је пренео у Трново, да би, након пада Бугарске, доспеле у Влашку. Када је и Влашка постала угрожена због турских упада, на молбу српске кнегиње Милице, мошти су пренете у Београд. Године 1521. када је Сулејман освојио Београд, однео је мошти поново у Цариград, одакле су, на молбу молдавског господара Василија, 1641. године, пренете у град Јаши, где се и данас налазе (осим два прста шаке, који су у капели Свете Петке на Калемегдану).
Широм Србије, налази се велики број извора који су посвећени Светој Петки, омиљеној светитељки у нашем народу.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa