Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
САОПШТЕЊЕ ГРАДСКОГ ОДБОРА НОВЕ СРБИЈЕ

СУШОМ ПОГОЂЕНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Док се на предизборно шминкање града разбацује наш новац, челници града обавештавају нас да нам је пољопривреда, због политике републичке владе на издисају. Истовремено, обавештавају нас и да ће свим месним заједницама на територији града Шапца, вратити део пореза, за изградњу инфраструктуре у овим приградским и сеоским насељима. Што је одлична идеја. Слажемо се. И шта је онда проблем. Проблем је у порезу на пољопривреду, који град планира да убере од становника села и приградских насеља, од пољопривредника. У години која је катастрофална за пољопривреду и пољопривреднике, градске власти тако кажу, и ми у потпуности верујемо, исти ти (локална власт) ће од тих истих, сушом и врућином погођених и спаљених сељака, да наплати нове, знатно веће порезе. И онда ће, када их оголи и огули, део тога да им врати не би ли добили нешто од инфраструктуре која је нормална у свим полуразвијеним земљама Европе у коју се и републичка и локална власт, без резерве, уздају и куну. У исто време, утрошиће пола милиона евра у шминкање околине зграде коју је немаром или намером сама уништила. И све то у циљу кампање. То је први проблем.
Други проблем је у томе што тај новац, заправо, и неће стићи до месних заједница. У саветима МЗ седе одрасли људи, изабрани на непосредним и нестраначким изборима. И имају право да располажу средствима која се уберу од пореза у њиховим селима. И ту није ништа спорно, бар не би требало да буде. Међутим, тим новцем и даље ће располагати град, и онда ће, по правилима које је прописао, месним заједницама удељивати њихов новац, када и ако процени да треба. И да ли је то новац тих месних заједница? Јесте. Могу ли савет изабрани на изборима да располажу њиме? Не могу. Ово ће поново отворити небројене могућности за манипулацију и политичке злоупотребе. И тога је локална власт потпуно свесна. И то и јесте оно што жели. Ми у Новој Србији верујемо да новцем треба да располаже онај ко га је и створио, коме и припада. И ту никакав тутор у виду града није потребан. Осим уколико циљ није даље полтичка манипулација и даља и дубља куповина гласова и изигравање демократије и права на избор у најгрубљем смислу.
Конкретно питамо данас градоначелника града Шапца : Зашто нисте ове године ослободили пољопривреднике погођене сушом пореза? Зашто им још додатно, одмажете? Зашто месним заједницама не дате њихов новац? Зашто стварате простор за манипулацију, политичку трговину и купопродају гласова? Да ли је то тај узор слободе и демократије у визији Душана Петровића?
Градски одбор НС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa