22. oktobar 2015.22. okt 2015.
SAOPŠTENjE GRADSKOG ODBORA NOVE SRBIJE

SUŠOM POGOĐENIM POLjOPRIVREDNICIMA

Dok se na predizborno šminkanje grada razbacuje naš novac, čelnici grada obaveštavaju nas da nam je poljoprivreda, zbog politike republičke vlade na izdisaju. Istovremeno, obaveštavaju nas i da će svim mesnim zajednicama na teritoriji grada Šapca, vratiti deo poreza, za izgradnju infrastrukture u ovim prigradskim i seoskim naseljima. Što je odlična ideja. Slažemo se. I šta je onda problem. Problem je u porezu na poljoprivredu, koji grad planira da ubere od stanovnika sela i prigradskih naselja, od poljoprivrednika. U godini koja je katastrofalna za poljoprivredu i poljoprivrednike, gradske vlasti tako kažu, i mi u potpunosti verujemo, isti ti (lokalna vlast) će od tih istih, sušom i vrućinom pogođenih i spaljenih seljaka, da naplati nove, znatno veće poreze. I onda će, kada ih ogoli i oguli, deo toga da im vrati ne bi li dobili nešto od infrastrukture koja je normalna u svim polurazvijenim zemljama Evrope u koju se i republička i lokalna vlast, bez rezerve, uzdaju i kunu. U isto vreme, utrošiće pola miliona evra u šminkanje okoline zgrade koju je nemarom ili namerom sama uništila. I sve to u cilju kampanje. To je prvi problem.
Drugi problem je u tome što taj novac, zapravo, i neće stići do mesnih zajednica. U savetima MZ sede odrasli ljudi, izabrani na neposrednim i nestranačkim izborima. I imaju pravo da raspolažu sredstvima koja se uberu od poreza u njihovim selima. I tu nije ništa sporno, bar ne bi trebalo da bude. Međutim, tim novcem i dalje će raspolagati grad, i onda će, po pravilima koje je propisao, mesnim zajednicama udeljivati njihov novac, kada i ako proceni da treba. I da li je to novac tih mesnih zajednica? Jeste. Mogu li savet izabrani na izborima da raspolažu njime? Ne mogu. Ovo će ponovo otvoriti nebrojene mogućnosti za manipulaciju i političke zloupotrebe. I toga je lokalna vlast potpuno svesna. I to i jeste ono što želi. Mi u Novoj Srbiji verujemo da novcem treba da raspolaže onaj ko ga je i stvorio, kome i pripada. I tu nikakav tutor u vidu grada nije potreban. Osim ukoliko cilj nije dalje poltička manipulacija i dalja i dublja kupovina glasova i izigravanje demokratije i prava na izbor u najgrubljem smislu.
Konkretno pitamo danas gradonačelnika grada Šapca : Zašto niste ove godine oslobodili poljoprivrednike pogođene sušom poreza? Zašto im još dodatno, odmažete? Zašto mesnim zajednicama ne date njihov novac? Zašto stvarate prostor za manipulaciju, političku trgovinu i kupoprodaju glasova? Da li je to taj uzor slobode i demokratije u viziji Dušana Petrovića?
Gradski odbor NS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa