Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
Социјална пољопривреда – Шанса за све

И КВАЛИТЕТНИ ПРОИЗВОДИ И ДРУШТВЕНА ИНТЕГРАЦИЈА

Шабачки Каритас један је од примера добре праксе у области социјалног предузетништва у нашој земљи, оцењују стручњаци. Ова хуманитарна и непрофитна организација кроз различите пројекте радно ангажује особе из друштвено рањивих група, које, кроз прилику да раде, враћају осећај самопоштовања и интегришу се у заједници.
- Нажалост, област социјалног предузетништва код нас је у повоју, па се у овој области код нас оствари тек 0,2 % БДП, док то у развијеним земљама Европе достиже чак и до 10%. Ми смо успели да, кроз различите пројекте, обезбедимо средства за радно ангажовање особа из друштвено рањивих група. Оне се, на тај начин, осећају корисно, стварају производ, подстичу сопствену креативност, доказују вредност, што је претпоставка њихове интеграције у друштву. У овом послу драгоцено нам је искуство наших партнера на тим пројектима, социјалних кооператива из Италије, које су веома развијене и успешне, а у великој мери допринеле су реформи здравственог система у области заштите менталног здравља у овој земљи - каже Мирољуб Николић, директор Каритаса Шапца.
Захваљујући ранијим пројектима шабачки Каритас најпре је отворио Сервис за хемијско чишћење и прање „Елио“, а добро искуство постало је основа за нове пројекте. Тако је ове године пројекат ове шабачке организације награђен на конкурсу Делта Фондације „Засад за будућност“. Захваљујући добијеним средствима, уз радно ангажовање особа из маргинализованих друштвених група, Каритас је подигао два пластеника на имању у Вукошићу, у којима је ове јесени формиран засад јагода.
- Средства која смо добили захваљујући конкурсу Делта Фондације омогућила су нам набавку и постављање два пластеника на површини од пет ари. Ове јесени смо посадили јагоде, па, ако имамо у виду да су прилику да раде овде имале особе са маргине друштвеног интересовања, с правом можемо рећи да то јесте „засад за будућност“. На имању, чији део смо добили на поклон, а део купили, раније смо, уз подршку Града, засадили трешње, па, овде, и у шљивику у Бадовинцима, планирамо озбиљну производњу воћа и производа од воћа. Део производа – џем и суве шљиве са орасима у чоколади, представили смо на неколико сајамских манифестација, уз велико интересовање посетилаца. Све то доказ је да је социјална пољопривреда одржива, уз много стручног рада, ентузијазма и разумевања потреба окружења које чине и они којима смо ми, као локална заједница, и те како потребни – особе из друштвено рањивих група – истиче Николић.
Каритас се нашао међу шест организација које су добиле средства Делта Фондације, чији представници су, уз подршку Траг Фондације, недавно боравили у Шапцу и Вукошићу у оквиру редовног мониторинга пројекта.
- Више него очигледно је да је у овом случају грант додељен правој организацији која суштински разуме социјално предузетништво, има иницијативу, циљ и енергију да реализује оно што је планирано, те слободно могу рећи да смо поносни на остварене резултате и верујемо да ће јагоде родити више од очекиваног – рекла је Надица Милановић, виши менаџер пројекта.
Овај пројекат само је део активности шабачког Каритаса који је, овим и резултатима у другим пројектима, као и учешћем својих представника на бројним стручним скуповима у земљи и иностранству стекао међународну репутацију, јачајући сопствене капацитете. У овој организацији припремају се за едукацију о декларисању производа, коју ће већ следеће недеље организовати Делта Фондација, која, пратећи активности организација које су добиле грантове, најављује и нову подршку, кроз различите конкурсе крајем ове године.
М.Мусић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa